Кметът на Кюстендил П. Паунов: Цената на тока лети стремглаво!

  • Общината иска спешни компенсации от държавата заради енергийния скок

  • Кметът Паунов към премиера и министъра на финансите: Ако не получим подкрепа, ще стане немислимото

Необходими са спешни компенсации и подкрепа от страна на държавата заради увеличаващите се енергийни разходи. Това съобщи на пресконференция кметът на община Кюстендил Петър Паунов. Той посочи, че ще бъде изпратено писмо до министър-председателя на Република България и министъра на финансите. „Необходима ни е спешна подкрепа за компенсиране на енергийните разходи. Цената на тока лети стремглаво, на 15 дни трябва да заплащаме всяка следваща фактура. Последните две фактури бяха на цени 2,7 пъти по-високи. В момента вече се говори, че цената вече е надхвърлила 500 лева, ако тя се задържи трайно, това значи повече от милион и половина да похарчим допълнително за енергийни разходи за уличното осветление, за цялото електрическо обслужване, за газа, който вече скочи със 160 процента“, каза Петър Паунов.

Той посочи, че държавата трябва да даде компенсации по най-бързия начин и да окаже незабавна подкрепа. „В противен случай се очертава немислимото“, заяви Паунов.

„За 2020 г. сме платили над 450 хил. лв. за електроенергия, умножете го това по три или пет пъти – това са над милион и половина – два. С увеличението на газа отиваме на минимум половин милион разход. Това няма как да се издържа, откъде да ги съберем? Колко трябва да вдигнем данъците – по 1000 лв. на човек ли?“, запита риторично кметът. Той посочи, че същото се отнася за бизнеса и битовите абонати, които на момента плащат сметките си, а не разсрочват, както ще се случи с топлофикациите. Ако едно предприятие е плащало 120 хиляди лева за ток, а сега ще трябва да плати 450 хиляди – откъде пари и за заплати, каза още Петър Паунов. „Не мога да си обясня какъв е този вой за топлофикациите, че ще ги вдигнат с 20 процента и потребителите ще платят напролет евентуално. Явно всеки си има приоритети. Богатите ги е грижа за 20%, а нас – за 500%“, заяви още кметът на Кюстендил.

Паунов допълни, че ще бъде уведомено Сдружението на българските общини.

В пресконференцията взе участие и зам.-кметът на Кюстендил с ресор „Икономика и финанси“ Надя Каратова.

„Нашите приходи от местните данъци за периода от 2008 до септември 2021 г. са се увеличили в пъти при непроменени данъчни ставки. Това показва, че нашата данъчна администрация работи доста сериозно и в същото време с добро чувство към гражданите“, каза Каратова. Тя посочи какви мерки са предприети в тази посока – изнесени данъчни каси в малките населени места и удължено работно време на данъчните каси, както и променен софтуер за обработка и администриране на местните данъци и такси. „Всяка година изплащаме данъчни съобщения до всички длъжници, с които ги уведомяваме за техния налог и възможностите за плащане по различни канали. Изпращаме писма до нашите дългосрочно просрочили задълженията си длъжници. В много редки случаи като крайна мярка използваме помощта на държавните и частни съдебни изпълнители“, каза още зам.-кметът.

По думите й в резултат на всичко това данъчните приходи са се повишили в пъти в сравнение с 2008 г., а недоборите и дългосрочно просрочените задължения са намалели с над 40%.  За 2020 г. събираемостта на годишния облог е над 73 процента и е в средното ниво за страната. Със същата събираемост са редици общини и областни центрове като Враца, Благоевград, Смолян, Ловеч и Видин. За сравнение през 2007 г. събираемостта на годишния облог за данък „недвижими имоти” е била едва 45 процента.

„Ние положихме усилия да съберем всичко, което е възможно в общинския бюджет от местни данъци и такси, и по този начин да осигурим средства, с които да покриваме растящите разходи за благосъстоянието и жизнената среда на хората“, заяви Надя Каратова.

Тя допълни, че на този фон са предприети редица мерки за намаляване на разходите. „Оптимизирани са видовете и количествата на външните услуги, които общината ползва, като например договаряне на преференциални цени за телефони и др.  Въведени са редица мерки за енергоспестяване в сгради общинска собственост – училища, детски градини, дори сградата на общината е с висок клас енергийна ефективност. Оптимизирана е и вътрешната административна структура на общината, най-вече в частта „Местни дейности“, в общинските предприятие и в частност „Чистота“. „С цел да икономисаме средства използвахме и програми за временна заетост, по които в периода от 2008 до 2012 г. работеха средно по 350 човека на година, а след 2017 г. техният брой рязко намаля – към момента това са около 20-40 човека“, обясни Каратова.

Зам.-кметът допълни, че за да се осигури чистотата в града и малките населени места, е необходим много по-голям ресурс от този, който в момента се събира.