„Няма по-величава кауза в съвременната история на България от тази – костите на цар Самуил да намерят покой на родна земя – от историческа и морална гледна точка. Българите трябва да можем да се поклоним пред тях, защото името на Самуил е горда страница от историята ни“, заяви кметът на Петрич Димитър Бръчков.

По своя инициатива градоначалникът проведе първите разговори с Инициативния комитет, организирал национална подписка с цел продължаване на преговорите да бъдат върнати на българска земя костите на легендарния владетел.

В тази връзка кметът Бръчков е поел ангажимент на местно ниво да съдейства, за да имат възможност и жителите на общината, подкрепящи каузата, да се подпишат. Това ще става на две места – Туристически информационен център и Исторически музей – Петрич от понеделник – 15 февруари.

Петиция онлайн „Да върнем костите на цар Самуил в пределите на днешна България“ също дава възможност за подпис. Повече информация може да се намери на фейсбук- страницата „Да върнем костите на Самуил“.

По информация от инициаторите на кампанията ще бъде създаден и Общобългарски комитет „Цар Самуил“, а кметът на община Петрич е поканен да стане част от него. Подписи вече се събират в много български градове.

Костите на цар Самуил се намират в Солун, Гърция.