Sunday, July 14, 2024
HomeРегионСанданскиКмет съхранява над тон и половина опасни пестициди насред село

Кмет съхранява над тон и половина опасни пестициди насред село

1487485939-pess
1,4 тона опасни пестициди продължават да се съхраняват в барака в частен имот в санданското село Петрово. Задача на кмета Методи Менчев и работниците в кметството е да отговарят за пазенето им. И да следят някой да не влезе и да направи беля, съобщава „Блиц”.

Преди 2 години еколози от община Сандански поне покриха химическите препарати с дебели найлони, а работници укрепиха вратата и прозорците на постройката. Дотогава бяха в скъсани чували и миришеше в селото. Увериха местните хора през февруари 2015 г., че е задействана процедура за унищожаването им в Швейцария.
Да се унищожат толкова много пестициди е скъпо мероприятие. Трябваше това да стане в швейцарски лазерни инсталации, там това се прави безопасно за природата и хората и проблемът се решава кардинално. От РС “Растителна защита” успокоиха местното население, че не бива да се страхува, тъй като въпросните количества са слабо отровни. Няма реална опасност за хората, категорични са експерти.
“Няма как да не сме притеснени. Дано най-сетне решат този проблем, който е повече от 15 години. Тук живеят над 670 жители. Всеки ден аз и работниците в кметството наглеждаме имота с пестицидите, за да се уверим, че всичко е наред. Всеки може да влезе и да направи нещо нередно”, заяви кметът на Петрово Методи Менчев.
Общинският кмет Кирил Котев уточни, че пестицидите са изолирани и затворени, местните хора са предупредени да не влизат в имота. “Предстои да намерим решение заедно с държавата и да се изнесат тези препарати от селото, не е нормално да са в населено място толкова дълго време”, каза още градоначалникът на Сандански.

Подробности в печатното издание.

RELATED ARTICLES

Most Popular