Граждани от кв. „Княжево“ ще проведат протестна акция срещу модернизация на железопътен участък “София-Перник-Радомир” тази неделя, 25 април.

Ще се проведе автошествие, започващо от село Владая. Проект, по който ще се реализира, е частично финансиран със средства от Европейския съюз, и включва сложна реконструкция на вече съществуващи железопътни трасета, както и изграждането на нови, които ще минават през кварталите „Княжево“, „Горна баня“, „Овча купел“, „Факултета“ и „Гевгелийски“.
Подобен тип ремонтна дейност е нецелесъобразна, защото съществуват алтернативни железопътни трасета, които няма да носят негативните последствия на предвиденото, смята Александър Иванов, който е един от инициаторите на протеста. Според гражданина строителството на подобна жп линия и преминаването на товарни и пътнически влакове през тази квартали ще се отрази неблагоприятно върху живота на много хора, но и върху развитието на града.
В много от предвидените квартали има жилищни блокове в близост до самите релси. Работата по този проект все още не е започнала.