7 нови случая в Петрич и Сандански, 4-ма от Кюстендил – в тежко състояние

Вече 11 души са хоспитализирани за лечение от коронавирусна инфекция в общинската болница в град Дупница, съобщиха от Областния щаб за борба с Ковид-19. Сред настанените за лечение има и две семейства. Четирима са приети за лечение в Ковид-отделението през съботния ден и двама в неделя. Трима души от общо 11-те хоспитализирани са в по-тежко състояние, останалите са в стабилно. Мъже на 48, 54 и 60 години са в по-тежко състояние. С придружаващи заболявания е само 60-годишният мъж. В община Дупница за изминалите три дни има 9 установени случая – всички те са от града. Две от положителните проби са на семейство. Един случай на коронавирус има в община Рила. Това е мъж на 67 г., който е в стабилно състояние. Другата положителна проба е на млада жена от с. Сапарево, община Сапарева баня. Тя е близка на 30-годишния мъж, установен миналия четвъртък.

В същото време общинската болница в Дупница увеличи леглата за Covid-пациенти до 46. Това се прави заради увеличаващия се брой заболели и в изпълнение заповед на здравния министър.

За изминалите три дни, от 3 юли до 5 юли, установените положителни проби за COVID-19 в област Кюстендил са общо 23. Положителни проби са дали жители от общините Кюстендил, Дупница, Сапарева баня и Рила. 12 от лицата с коронавирусна инфекция са от община Кюстендил. От кв. „Изток“ има 5 положителни проби. Едно лице е от с. Берсин и шест са от града. От всички взети и изследвани проби на децата и персонала от ДГ „Славейче“ в град Кюстендил има само една положителна. Тя е на лице от персонала, което е под домашна карантина. Настанени за лечение в Ковид-отделението на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ в град Кюстендил също са 11 души. Четирима пациенти, с придружаващи заболявания, са в тежко състояние. Останалите лица, настанени за лечение, са в средно тежко състояние. Предстои изписване на един излекуван пациент, информират от лечебното заведение в Кюстендил.

От общинския щаб в Петрич съобщиха за потвърдени случаи на Covid-19 в Петрич и Сандански. Случаите са 7. Това потвърди управителят на МБАЛ „Югозападна болница“ д-р Илия Тонев.
Болните са настанени и в двата филиала на лечебното заведение – Петрич и Сандански. Между пациентите с установена коронавирус инфекция няма връзка, всички са отделни случаи, обхванати са контактните им лица. Очакват се резултатите от PCR тест на още двама пациенти. Един пациент от Петрич е под домашна карантина. Всички заразени с в добро общо
състояние. От община Петрич и община Сандански са предприети действия за оборудване на други отделения в двата филиала на болницата, които да отговарят на изискванията за лечение на пациенти с Covid-19.

43-годишна жена от Радомир е най-новият случай на коронавирус в област Перник. Тя е с оплаквания от висока температура, болки в ставите и главоболие, съобщиха от РЗИ. За периода от 29 юни до 5 юли има един дехоспитализиран и поставен под 14-дневна карантина пациент, а други петима са дали отрицателна проба след 14-дневна карантина. Общият брой на случаите на COVID-19 в Пернишки регион от началото на пандемията досега е 64, като към днешна дата активни са 12. Екипи на Дирекция „Надзор на заразните заболявания“ към РЗИ изследват съмнителните за COVID-19 и контактните на всички положителни лица. Поставени под карантина в областта са 136 души. 92-ма от тях са в община Перник, 27 – в община Радомир, 9 – в Брезник, 4 – в община Земен и 4 – в Ковачевци. Няма поставени под карантина жители на Трън.