Кои са най-реалните заплахи пред човечеството? Ето класацията, съставена от експерти в света на икономиката, политиката, науката и обществения живот. Въпросите са им били зададени от Световния икономически форум в Давос, предаде Дойче веле.

Промените в климата на Земята

Преди година т. нар. Global Risk Report предупреждаваше за рисковете, свързани с непредсказуемата политика на новия американски президент Тръмп и за последиците от Брекзита.

Като глобален риск № 1 експертите на Световния икономически форум сега посочват климатичните промени и екстремните ситуации, предизвикани от тях.

Природни катаклизми, кибератаки, кражби на лични данни Следват природните катаклизми – земетресения, вулканични изригвания, земни свлачища, цунами, бури и наводнения, като това в Джакарта. Сред първите пет най-сериозни глобални рискове се нареждат още кибератаките, както и кражбите и измамите с лични данни.

Промени в бъдещия живот на хората

Климатичните промени и природните бедствия заемат през тази година доминиращо място в класацията на най-вероятните опасности, застрашаващи човечеството. Включително и по отношение на отражението, което те биха имали над живота на хората през следващите 10 години.

Оръжията за масово поразяване

Сред глобалните рискове с най-голямо въздействие през идните десет години експертите посочват на първо място оръжията за масово унищожение. Развитието на технологиите може да предизвика международни кризи и да причини огромни разрушения, се казва в Global Risk Report.

Най-вероятните бъдещи заплахи

Капризите на времето и природните катастрофи са не само най-актуалната в момента заплаха, но са поставени на второ и трето място и в списъка на най-сериозните рискове в близкото и по-далечно бъдеще. Преди тях експертите нареждат само заплахите, свързани с промените в климата на Земята.

Недостиг на питейна вода

Не по-малко страшни са последиците от периодичните засушавания. На Земята има все по-малко запаси от прясна питейна вода – с катастрофални последици не само за здравето на хората, но и за икономиките и земеделието.

Кризи в икономиката

Както и предната година, през 2018-а експертите не виждат сериозни рискове, свързани със световната икономика. След финансовата криза от 2008-а тези рискове постоянно ни съпътстваха, предизвиквайки сътресения на борсите, фискални кризи или забавяне на ръста в Китай. Същите рискове продължават да съществуват, но вече не са толкова опасни, колкото преди няколко години.