Ние няма да се спрем да казваме истината такава, каквато е, категоричен е регионалният лидер на СДС 

Активисти от СДС-Дупница изразиха своето възмущение от разбитата паметна плоча, която е поставена на мястото, където се е намирал комунистическия концентрационен лагер.

Вандалите са изпочупили мемориала в края на Страстната седмица. Днес регионалният лидер Костадин Костадинов и симпатизанти на партията се събраха при колоната на Аракчийския мост, където се намира плочата.

“В нощта на Разпети петък неизвестно засега лице е счупило паметната плоча, която от СДС поставихме на 2-ри февруари миналата година. Тя е в памет на жертвите и хората, които са били в концентрационния лагер в Дупница. Когато поставихме тази плоча, го направихме сравнително спокойно и тихо. Не искахме да разделяме и без това разделеното българско общество. Не искахме да всяваме омраза и гняв. За съжаление този кощунствен акт в святата нощ на Разпети петък, някой се опита да разпъне на кръст нашата дупнишка памет, нашата дупнишка демокрация. Този някой според мен е силно повлиян от събитията, които днес се случват на национално ниво. Този реваншизъм, този антагонизъм, който се насажда, получава своето измерение чрез ето такива актове. Както ви казах, тогава го направихме тихо и спокойно и някой сбърка нашето смирение със слабост. Затова днес ще се обърна към него и ще му кажа, че ще предприемем няколко действия. На първо място ще направим плоча в три пъти по-голям размер. Ще съгласуваме със съответните инстанции и ще се опитаме да направим мемориален парк. Вече сме в преговори с учен-изследовател, който да изследва архивите и да напише книга за случилото се тук в тези мракобесни времена”, каза Костадин Костадинов.

Той допълни, че ще помоли Исторически музей-Дупница също да вземе отношение и да се включи. От местната структура на СДС планират и да организират беседи с ученици.
“Така подрастващите ще могат да научат какво и как се е случило. Това ще бъде нашият отговор към този взломител, неговите поръчители и към хората, които са му дали кураж и сила, за да пристъпи към този нецивилизован и зверски акт”, каза още председателят на Общинския съвет в Дупница.

Костадин Костадинов очаква народните представители от региона, а и на по-високо ниво, да дадат своята позиция за случилото се. Той се надява, че тази позиция ще бъде в подкрепа на запазването на паметта и ще протестират срещу този вандалски акт.
“Запознал съм нашия евродепутат Александър Йорданов, който преди по-малко от двайсет дни се поклони тук, за да може случилото се тук да стигне и до Европейския парламент. Чрез медиите приканвам всички наследници и очевидци, които са били тук, да се свържат с нас. По този начин ще можем наистина да опишем нещата такива, каквито са били. Някой казват, че лагерът е бил лек. Аз не смятам, че може нещо подобно да бъде леко, когато си вътре без присъда и против волята си. Подчертавам, че в този лагер е бил от най-великите български писатели – Димитър Талев. Тук е бил и синът на Иван Вазов – генерал Вазов и още 700 знайни и незнайни български граждани, най-вече интелектуалци, учители, инженери. Това е един от първите лагери след 9-и септември. От тук след това хората са били разпределяни към легерите “Богданов дол”, “Скравена”, “Белене” и т.н.”, добави Костадинов.

Регионалният лидер на СДС беше категоричен, че вандалския акт по никакъв начин няма да промени отношението и позициите на структурата:
“Ние няма да се спрем да казваме истината такава, каквато е. Същевременно ще продължим с позицията си да говорим за тези неща спокойно, аргументирано и честно, без политика, демагогия и излишен патос”.

Един от най-известните членове на СДС-Дупница Михаил Панчев също бе крайно възмутен от случилото се.
“Този акт е продължение на цялата политика и цялото мислене на комунистическата власт. Те направиха най-големия атентат в Европа. В църквата „Св. Неделя“ посегнаха не само на българския народ, а и на българската духовност. И тук също посягат не само на плочата, а на паметта и духовността на Дупница като един от най-демократичните градове в България. Няма да забравим този акт. Ние ще продължаваме и ще следваме нашия път към демокрация. Лошо им се пише! Ние ще продължим да защитаваме най-добрите традиции на българската демокрация”, коментира Михаил Панчев.

Димитър ИКОНОМОВ