Кощунство в Раждавица! Разбиха храм от 16-и век за 10 лв. в навечерието на Илинден

Храмът беше обновен и отворен през миналия септември.
  • Кметът Стоян Ръждавички: Сменихме стъклото и ще го укрепим с метална рамка

  • Архимандрит Исаак: По-добре тези хора да поискат помощ, вместо да си  слагат тежък грях

 

Крадци разбиха за няколко лева храма „Св. Атанасий Летни“ в кюстендилското село Раждавица. Неизвестните засега извършители са счупили прозореца и от там са се вмъкнали в святото място. Откраднали са около десетина лева, оставени от миряните за свещички, тъй като там няма постоянно църковен служител. Кощунството възмути местните хора, които не могат да повярват, че някой е способен на подобно нещо.
Храмът е издигнат от местни жители през 16-и век. През миналата година е реновиран и отворен на 27 септември. Тогава е извършено и богослужение за първи път от близо 60 години насам. Светата литургия е била оглавявана от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп.
За възстановяването на църквата са били изразходвани около 20 хиляди лева, като ремонтните дейности са извършени от кюстендилска фирма и с помощта на местни жители.
Храмът се намира на половин километър северно от селото, на левия бряг на река Струма в местността Чардако.
„На 5 юли тази година отбелязахме и храмовия празник с литургия в църквата „Успение Богородично“, а след това отслужихме и водосвет в самия храм, за да почетем паметта на св. Атанасий. Със сигурност не мога да кажа кой е извършил това. Но такива случаи има. Това не е първият такъв, няма да бъде и последният. Това е един голям грях пред Бога. Всеки, който има нужда от утеха, отива в храма, за да се помоли. Хората носят дарове в храма, а не взимат от там. Но ето че се намират и такива, които да направят нещо подобно. По-добре да дойдат и да кажат какво им е необходимо, вместо да трошат прозорци и да влизат с взлом по най-грубия начин. Миналата година пак имаше такъв случай в храма „Преображение Господне“ в село Жиленци, а също така и в „Св. Георги Победоносец“ в с. Лиляч. С тези 5 или 10 лева едва ли някой ще си оправи живота. Ако имат нужда от хляб, ще им се окаже помощ. Защото такава сума ще стигне само за нещо подобно. По-добре да дойдат и да кажат какво им е необходимо, за да се опитаме да им помогнем. Вместо това по този начин извършителите си слагат грях, който е много тежък“, заяви архиерейският наместник на Кюстендилска духовна околия архимандрит Исаак.
Кметът на селото Стоян Ръждавички също бе дълбоко възмутен от посегателството над обновения наскоро храм. Той беше категоричен, че това е първата подобна кражба от църква в Раждавица.
„Досега подобно нещо не се е случвало. Счупен е един прозорец и крадците са влезли през него. Сменихме стъклото. Ще го укрепим и ще направим желязна рамка, за да може подобен случай да не се повтаря. Иначе всичко вътре е непокътнато, посегнали са единствено на парите. Според мен това са някакви наркомани, на които са им трябвали пари. В противен случай нямам друго обяснение как са могли да посегнат на пари от храм“, коментира пред „Вяра“ кметът на село Раждавица Стоян Ръждавички.
Местопроизшествието е обслужено от дежурна полицейска група, образувано е дознание по случая. Уведомен е дежурен прокурор.

Димитър ИКОНОМОВ