Край Вакарел: Задържаха пиян трафикант без книжка, бягал на полицаите и катастрофирал с 15 мигранти

Задържаха неправоспособен, катастрофирал докато вози 15 мигранти във Вакарел. Привлечен в качеството му на обвиняем е мъж от Сунгурларе. 41-годишният В. А .е задържан за срок до 72 часа.

Трафикантът е криминално проявен, реабилитиран и неправоспособен като водач на моторно превозно средство.

В хода на разследването е установено, че на 14.08.2023г. около 04,00 ч. в село Вакарел, област Софийска, в района на ПВ „Вакарел“ на АМ Тракия, обвиняемият противозаконно подпомогнал 15 лица от афганистански произход да преминат в страната в нарушение на закона. Мигрантите били транспортирани от него с лек автомобил.

Деянието е съпроводено с неподчинение спрямо орган на властта. Въпреки даденото на В.А. разпореждане за спиране със стоп-палка, той не се подчинил, а рязко ускорил скоростта на управлявания от него автомобил. Преминал покрай полицаите с висока скорост и реализирал пътно-транспортно произшествие в района ПВ „Вакарел“. Извършителят слязъл от автомобила, прескочил мантинелата и се опитал да избяга. Веднага бил издирен и установен.

Трафикантът е тестван с техническо средство за употреба на алкохол, като устройството отчело 1.11 промила на хиляда в издишания въздух.

В катастрофиралия автомобил са били установени 15-те лица, като всички те били без документи за самоличност.

Предстои да бъде внесено искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“, която ще се разгледа от Районен съд – Ихтиман.

Разследването продължава. От прокуратурата съобщиха, че Териториалното отделение в Ихтиман към Районна прокуратура -Самоков наблюдава досъдебното производство, образувано за трафик на мигранти.