Крехък консенсус в НСТС за минималната пенсия от 180 лв.

 

Димитър Манолов от КТ ”Подкрепа” не бе особено доволен, че се увеличава само минималната пенсия

Двукратното увеличение на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст беше подкрепено с резерви от работодатели и от синдикати на заседание на НСТС.

На заседанието беше разгледан проект за промяна на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2017 година.

С промяната се предвижда от 1 юли 2017 г. минималната пенсия да се повиши от 161,38 лв. на 180 лв., което е увеличение с 11,5 на сто, а от 1 октомври 2017 г. – на 200 лв. – увеличението е 11,1 на сто, каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Двукратното увеличение ще доведе до повишаване на доходите на около 800 000 пенсионери, чийто размер на пенсията ще бъде приравнен на минималния размер.

Преобладаващата част от тези пенсионери получава пенсии за осигурителен стаж и възраст, друга голяма част са хора с лични инвалидни пенсии – около 250 000, а третата група са имащите наследствени пенсии.

Изпълнителният секретар на КНСБ Ася Гонева посочи, че КНСБ се отнася с уважение към инициативата на правителството да обърне внимание на адекватността на пенсиите, но смята, че всички пенсии за трудова дейност трябва да растат, като се ускори заложеното в постигната с консенсус пенсионна реформа увеличение на тежестта на всяка година осигурителен стаж. Предложението на КНСБ е тази тежест да се увеличава ежегодно, така че в 2024 година да се достигне коефициент 1,5. Това означава в 2018 година да се приложи 1,2 и всяка следваща до 2024 година коефициентът да нараства – 1,25, 1,30, 1,35, 1,40 и т. н.

Президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов отбеляза, че не му харесва това, че се объркват съотношенията вътре в пенсиите, но онова, което му допада е, че е “по-добре врабче в ръката, отколкото орел в небето”.

Приемаме случващото се като първа стъпка на преосмислянето на адекватността на пенсиите, заяви Манолов.

Председателят на АИКБ Васил Велев посочи, че се отнася с разбиране към благородните мотиви за увеличението, но от Асоциацията се въздържат от енергична подкрепа. Възраженията му са, че с увеличението само на минималната пенсия се подкрепят ниската квалификация и хората, неплащащи пълен размер осигуровки. Не се насърчава излизането на сивия сектор на светло, защото с различни осигуровки ще се получават приблизително еднакви пенсии, допълни Велев.

Според него трябва да се върви към ограничаване на ранното пенсиониране, особено чрез измами с инвалидни пенсии, както и към увеличаване на заетите в икономиката, защото те са по-малко от пенсионерите.

Заместник-председателят на БСК Димитър Бранков каза, че подкрепя промяната само от гледна точка на нейната социална аргументация, но според него сред получаващите минимални пенсии има хора със съвсем различен осигурителен принос. Бранков смята, че по-логично е минималните пенсии да бъдат финансирани през социалното подпомагане, тъй като има много, които имат допълнителни доходи като наеми и т. н.

Председателят на НСТС Валери Симеонов изрази становище по темата като вицепремиер и като политическо лице.

“И на нас не ни харесва това решение, но е по-добро, отколкото да оставим хората с 161 лева да агонизират”, каза той.

По думите на Симеонов занапред ще се върви към актуализиране на всички пенсии.