Криза и в дървообработващите предприятия! Недостигът на дървесина съсипва сектора

  • Фади Башур: Вече е невъзможно да се вземе материал, цените непрекъснато растат

  • Кубик дървесина стигна 400 лв., каза собственикът на цеха за фурнир в Мурсалево

Недостигът на дървесина съсипва предприятията от дървообработващата промишленост. Фирми от бранша в Югозападна България са застрашени от фалит, както е в цялата страна. Някои от развиващите бизнес в тази сфера прибегнаха до съкращения, като на места са освободени 20% от работниците, казват от бранша. Собственици на дървопреработвателни предприятия застават зад исканията на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП) за отмяна на заповедта, издадена от министъра на земеделието от служебния кабинет на Стефан Янев – проф. Бозуков, през 2021 г. за ограничаване на дърводобива с 30% на обема на предвиденото средногодишно ползване по горскостопански планове от високостеблени гори с възраст над 100 години.
Каква е ситуацията в тяхното предприятие, съкратени ли са хора и подкрепят ли исканията на БКДМП, попитахме един от собствениците и управител на фирма ЛАМКОР 2 ООД, която има цех за дървообработване, производство на фурнир, ламени плоскости, матрачни дъски в кочериновското село Мурсалево.
Фади Башур, който заедно със съпругата си Емилия Башур, ръководи семейната фирма, бе категоричен, че от 5-6 месеца цехът изпитва все по-сериозни затруднения. Причините са именно наложените ограничения за добив на дървесина и растящите й цени, водещи до невъзможност за снабдяване с материала.
„На търговете вече е невъзможно да се вземе материал. Цените непрекъснато растат. За 5-6 месеца скочиха със 150 %. При начална цена 99 лв. наддаването стига до 400 лв. /куб. м. Ако днес кубик дървесина е 100, утре е 400 лв. На свободния пазар цената също е 400 лв. /куб. м. Преди поскъпването дървесината вървеше по 75 до 95 – 99 лв. /куб. м. Нямаме никакви гаранции, че занапред ще можем да вземем необходимите количества за завода. В момента работим с материала, който съм осигурил на търгове миналата година. Имаме около 1 000 кубика, които купихме на търг от лесничейство „Осогово”-Кюстендил, и работим с тях. Ще ни стигнат за още няколко месеца. Като се изчерпят тези количества, ако не успея да доставя материал, ще затворя”, обясни Фади Башур.
Сириецът, който е в бранша от 25 г., подчерта, че не е съкращавал работници, въпреки че обемът на работа в цеха е намалял. Предпочита да не прибягва до освобождаване на хора, тъй като разчита на мярката 60:40, по която Агенцията по заетостта изплаща компенсации на работодатели за запазване на работните места в предприятията. Освен това задържа работниците, тъй като се опасява, че впоследствие няма да може да намери нови.
„Производството ни намаля с над 80%, но още не съм съкратил никого. В момента персоналът е от 73 души. Осигурявам им заплатите благодарение на схемата 60:40. Не искам да освобождавам хора, защото след това няма да мога да намеря други работници,” посочи собственикът на дружеството. С уточнението, че допреди 2-3 години цехът е давал препитание на 250 човека.
„Разбира се, че подкрепям исканията на браншовата камара за отмяна на заповедта за ограничаване на дърводобива”, каза Фади Башур в отговор на зададен въпрос.

Цехът на дружеството се намира в бившия стопански двор в Мурсалево. Фирмата е с регистрация в Благоевград.

Юлияна КОЛЧАКОВА