Круиз в Гърция подари бившият началник в ТЕЦ-а Димитър на съпругата си Анна Здравева, в Санторини хапнаха най-вкусните фъстъци със сусам

Дупничанката Анна Здравева и семейството й се насладиха на великолепен круиз в Гърция. Известната педагожка, която работи в 34-та детска градина в София, а преди това години наред възпитаваше малчуганите в една от забавачките в Дупница, прекара 3 незабравими дни на кораба Celestyal Olympia. Круизът е подарък за фамилията от съпруга на Ани – Димитър – пенсиониран инженер от ТЕЦ „Бобов дол”. Освен половинката си бившият началник „Капитално строителство” в централата зарадва дъщерята Емануела, която е финансист, и внуците Димана и Георги. „Корабът е много уютен, с мил и отзивчив персонал. Имахме тридневна развлекателна програма: с гръцка, латино и класическа музика, концерти, балет, театрални постановки, детски шоута, оригами, състезания, уроци по танци, сиртаки, зумба, меренге и др., средиземноморска кухня. В кораба има 3 ресторанта, много кафенета, игрални зали, фитнес салон, козметик, сауна, бутикови магазини. Вечер в ресторанта се сервираше гурме вечеря – изискани ястия, подготвени и поднесени с изящество и творчество.

Круизът бе организиран от фирма в Петрич, с чаровната водачка Адриана Христова – точна, знаеща и експедитивна. Помагаха й колегите й Александър Христов и Петър Радовски.

Качването на кораба бе в Атина – Пирея, а първият остров – Миконос, е част от Циклонските острови в Егейско море. Това е гранитен остров, с около 10 000 жители, бяла красота (красота с главни букви), къщи с кубообразна форма на по 1-2 етажа. Бохемски остров – гостували са Клаудия Кардинале, Жан Пол Готие, Жаклин Кенеди-Онасис, Тед Търнър, Джейн Фонда, модният ас Валентино. Характерно за това място е, че през лятото е трудно да се придвижваш с кола, затова се използват бъгита и мотопеди. Емблемата на Миконос са малки кафенета на брега, с хубаво кафе и сладолед. Нарича се още Малката Венеция. На острова може да се насладиш на най-приказния залез. Забележителностите на Миконос са вятърните мелници, над 50 години талисман на града е пеликанът Петрос”, разказа Анна. Впечатлена от видяното, тя сподели: „Санторини е бяла приказка, къщи и черкви – бели, прозорци и куполи – сини, множество черкви (държавни и частни, на богати стари фамилии). Произвежда се най-вкусното вино „Винсанто” (от 7 кг грозде се добива 1 кило вино. Изворна вода няма, доставя им се отвън ежедневно (под всяка къща има резервоари за вода само за домакински нужди. На острова се стига по въздух и вода, от корабите се придвижваш с лодка, а после с лифт или по пътека, с магарета. На острова се доставя само замразена риба. По острова са пръснати малки кокетни кафенета с изглед към морето. Продават коли, сокове, сладоледи и др. напитки на цени, недостъпни за джоба на българина. Все пак пихме кафе, фреш, опитахме и сладолед йогурт. На Санторини се предлагат и най- вкусните фъстъци със сусам. Имат три цвята плажове – черен, червен и бял. Магарето им е като талисман, има го навсякъде. Направихме и малки покупки – напазарувахме си блузки, рокли и сребърни бижута. Посетете острова, аз пак ще отида”.

Здравева и близките й се разходили и до Кушадасъ, както и до античния град Ефес, намиращ се на 18 км от известния турски курорт и считан за едно от 7-те чудеса на света.

„Това е археологическа съкровищница, проучвана и досега, градът е разрушаван и построяван многократно, издигнат е около самия храм. Открити са обществени сгради и къщи с ценни мозайки, останки от храма на богинята Артемида (богиня на лова, животните, защитници на животните и женското целомъдрие). Някога храмът е бил със 120 колони, а сега има само една, с щъркелово гнездо отгоре. Бяхме и на Патмос – малък остров, до който се придвижват с лодки. Посетихме пещерата и манастира на Йоан Богослов. Интересни са, но няма по-красива гледка от нашия Рилски манастир. Гърците ценят своите културни ценности, входът за чужденци е 4 евро, а за гърци – безплатен. Пещерата им обаче не е нищо особено. В Гърция празнуват Великден като Нова година, с фойерверки, агнешко и гръцка традиционна чорба – магерица. За Великден на Потмос от корабната компания ни подариха по една огромна свещ (50 см) и червено яйце, а на децата – по едно огромно шоколадово с играчка”, коментира Ани Здравева.