Групата представи старинна „Сватба”, булката Мария Манчова игра с носия на 100г.

Бронзовмедалспечелихакукерите от дупнишкото село Джерманна фестивала „Сурва” в Перник. Отличието е в категория „Съхранение и опазване на местна традиция”. Ръководените от Красимир Атанасов, Росен Крумов и Сергей Шушковсурвакари грабнаха отличието с пресъздадения старинен обичай „Сватба”, огромна група с близо 300 човека, сред които над 50 деца. Част от тях са само на 3 години и половина, а най-малкият е Ивчо, включил се в маскарада заедно с майка си Магдалена.

„Групата ни беше много голяма – от около 300 души. Много бяха и децата- над 50. Представихме се с традиционен ритуал „Сватба”, като показахме автентични обреди, битови предмети. Мария Манчова, която игра ролята на булката, беше облечена в над 100- годишна носия.

Много старинно беше  не само облеклото, а и накитите, вещите. Кърпата, с която бяха завързани булката и младоженецът, е на повече от 80 години. Старо е и платното, по което минават младоженците. Имаше накичено дърво – теферич, както е било на старовремските сватби, бъклица.

Младоженците разчупиха питка. Наградата много ни радва. Най-вече защото сме високо оценени, при много силна конкуренция. Имаше над 160 групи с над 10 000 участници”, разказа секретарят на читалището в Джерман Вероника Минева. Тя се включила в сценката като свекър, синът й Велизар изиграл ролята на младоженец, Любимка Станкева се представила като свекърва, Албена Шомева била кум, Ели Сталинска – кума, Спаско – поп, а Симеон Везенков – клисар.

В Джерманци очакват медала си в средата на февруари. Както сме писали, през 2018 г. кукерите  на Джерман спечелиха най-голямата и трудно постижима награда  на „Сурва „ – „Златна маска”.

Юлияна КОЛЧАКОВА