Даниел Александров

Едмонд Назарян и перничанинът Иво Ангелов може да се изправят един срещу друг на турнира по борба в Киев (Украйна), който стартира в петък. Двамата са заявени в категория до 60 кг на класическия стил. 19-годишният талант спечели европейската титла в дебюта си при мъжете през 2020-а. Иво Ангелов пък е световен и европейски шампион в същата категория и капитан на националите. Състезателите ще научат съперниците си в петък, когато ще бъде теглен жребият.

Кирил Милов

Техните схватки са в събота. Класиците, водени от старши треньора Армен Назарян и помощниците му Бисер Георгиев и Елис Гури, изкараха лагер в Армения, откъдето отпътуваха за турнира в Киев. На тепиха в украинската столица ще излязат и другите ни асове при класиците, които се подготвят за олимпийски квалификации – Айк Мнацаканян от Перник (77), бронзов медалист от световно и европейско първенство, дупничанинът Кирил Милов (97), световен и европейски вицешампион, Тарек Абделслам (87), №1 в Европа от 2017-а, както и Даниел Александров от Дупница (87), призьор от европейски първенства и двукратен носител на пояса „Никола Петров“. В надпреварата ще се включат националите ни в свободния стил, както и жените, които бяха и на лагер в Украйна. На тепиха се връща трикратната европейска шампионка Биляна Дудова от Самоков (57), която преболедува коронавирус и пропусна световната купа в Белград през месец декември.

Призовите места ще атакува още Юлияна Янева. Носителката на трофея от световната купа в сръбската столица ще се бори в олимпийската категория до 68 кг. Сили ще мери и Сезен Белберова (53 кг), призьорка от световни и европейски първенства за девойки. Триото ще бъде водено от треньорите Мариян Недков и Серафим Бързаков. В свободния стил при мъжете ще стартират Георги Вангелов (57 кг) и Ахмед Батаев (97), които на световната купа в Белград спечелиха бронзови отличия. В състава е и световният и европейски вицешампион Владимир Дубов (65). Очаква се интрига да има в категория до 74 кг, в която за титулярното място спорят Мирослав Киров (74) и Али Умарпашаев, както и при тежките до 125 кг, където са заявени Георги Иванов, шампион на България при юношите и мъжете, и натурализираният у нас чеченец Ислам Адизов. Тимът е воден от старши треньора Валентин Ангелов и помощниците му Димитър Кумчев и Йордан Денев. На турнира ще има и наш съдия – Иван Димитров.