Кюстендилката Петя Миленова пя опера, поетът Георги Славчев чете стихове, вдъхновени от Майстора, на Струмските вечери на изкуствата в Шишковци

 

Виолета Атанасова и кметът на селото Климент Терзийски

Студенти от София уважиха проявaтa, бабите от Шишковци се представиха с пищна изложба от зелници, баници и погачи

Виолета Атанасова подрежда зелниците на бабите от село Шишковци

Софийски студенти, които от седмица творят в селото на Владимир Димитров – Майстора, Шишковци, гостуваха на Струмските вечери на изкуствата. Организаторите от читалище „Асклепион“ поканиха за събитието студентката от Националната музикална академия Петя Миленова и младия изпълнител Александър Петров, който още е ученик. Талантливата кюстендилка, в чието лице приятелите й виждат успешна оперна звезда, се представи с творби на Росини, Вивалди, Пучини и Бениамино Джили. Александър пък избра за дебюта си пред публика песни от репертоара на Миро, Графа и „Авеню“. Гост на вечерта „Поезия и музика край Струма” беше поетът Георги Славчев, който чете свои стихове, вдъхновени от платната на Майстора. С авторска поезия се представиха също Мирослава Салмова и Виолета Атанасова, а Зари и Христина припомниха емблематични стихове на Георги Струмски за големия художник, като по този начин бе почетена и паметта на поета – почетен гражданин на Кюстендил, с когото се разделихме преди четири години.

Софийските студенти в двора на къщата на Майстора

Бабите от Шишковци представиха своето майсторство с пищна изложба от зелници, баници и погачи, които получиха най-възторжени оценки и аплодисменти от всички гости на вечерта. Освен многото други приятели да споделят артистичното събитие дойдоха и почитатели на изкуството от Дома за възрастни хора с физически увреждания „Ильо войвода“. Кметът на селото Климент Терзийски благодари на всички за усилията да бъде осъществена тази творческа вечер, а студентите с вълнение заявиха, че такива емоции не са преживявали, сподели Виолета Атанасова, председател на читалище „Асклепион 1998“.

Зари и Христина четат стихове