Wednesday, July 17, 2024
HomeРегионКюстендилКюстендилски тийнейджъри надянаха дрехите на българските опълченци, за да припомнят за събитията...

Кюстендилски тийнейджъри надянаха дрехите на българските опълченци, за да припомнят за събитията от 1878 година

Димитрина Димитрова от РИМ-Кюстендил помогна на децата да се справят със задачата14-14-drehi3 Удоволствие за най-малките бе да облекат дрехите на българското опълчение.

Като истински дизайнери кюстендилски деца моделираха дрехите на освободителите. Тийнейджърите направиха шаблони на военните униформи на руската армия и на българските опълченци и така припомниха за събитията от 1878 година. В залата на музея се събраха деца от трети до осми клас от различните училища. Кюстендил е последният освободен град, припомнят от Регионалния исторически музей. Учениците използваха за моделите си архивите на музея, където се пазят някои от униформите. Това бе и темата на работилницата, организирана всеки месец в културната институция. Един от основните организатори – Мирослава Таскова, разказва, че по този начин искат да акцентират вниманието на децата върху личностите, спомогнали за осъществяването на великото дело. „Искаме да покажем на децата визията на героите на Кюстендил – Задерновски, Майендорф, Ертел, Савойски, Ильо Марков, митрополит Иларион Ловчански, Симо Соколов“, добави още тя.

14-14-drehi1

Повече от десет деца седнаха на масите, за да направят умалени модели на униформите.

Освен че шиха умалени модели на военните униформи, носени в периода на Освободителната война, децата сглобиха, под формата на пъзел, някои от емблематичните картини, посветени на събитията от периода 1877-1878 г. Малчуганите имаха възможност да облекат и дрехите на българските опълченци.

14-14-drehi4

От текстил и пресован вълнен плат се изработваха дрехите.

14-14-drehi2

Вдясно е Димитрина Димитрова от РИМ – Кюстендил, която помага на децата да се справят със задачата.

RELATED ARTICLES

Most Popular