Кюстендилски ученици станаха лауреати от екологичен форум

Проектът на Янислав, Ивана, Радост, Габриела, Ивона и Ванеса насочен към проблема с разделното събиране на отпадъците

 

Ученици от Природо-математическа гимназия „Проф. Емануил Иванов“-Кюстендил бяха отличени в международния детски екологичен форум „Зелената планета“ 2020. В раздел „Природата – безценен дар, един за всички“ – конкурс за социално значими проектни и научноизследователски работи, отбор PMGKN Малката роботика станаха лауреати. Това са Янислав Боцев, Ивана Стоянова, Радост Йовева, Габриела Благоева, Ивона Миланова и Ванеса Иванова, с научни ръководители Биляна Йорданова и Цветяна Йовева.

Проектът на учениците е насочен към проблема с разделното събиране на отпадъците, като в дейностите на отбора са включени различни инициативи, свързани с роботика, 3D печат, информираност и устойчиво развитие.

Международният форум се провежда по инициатива на Общоруското обществено детско екологично движение „Зелена планета“ в рамките на международната му програма „Диалог на културите: от запознанството към уважението“. Международният екологичен форум „Зелена планета“ е създаден през 2003 година, включен е в годишния план на ЮНЕСКО и в него членуват 82 държави.

Краси ЦЕНКОВА