Кюстендилци ще изнасят червеното злато към Белгия

Череши от Кюстендилско ще се изнасят в Белгия. Това обяви кметът на общината Петър Паунов. Дипломат и група експерти ще пристигнат в Кюстендил, за да се обсъдят условията и организацията по износа на плодовете. Иначе изкупната цена на черешата в региона остава до 1,20 лв. за килограм.  Най-големият проблем за черешопроизводителите от района е изкупуването, затова износът за Белгия би дал възможности за реализацията на продукцията. Кметът Петър Паунов уточни: “За черешите имаме заявка от Белгия. Почетният консул на Фландрия Вили Ван Импе ще бъде на посещение в Кюстендил в края на юли. На визитата му ще бъдат обсъдени възможности за износ на кюстендилски череши за Белгия”.

От община Кюстендил в същото време припомниха, че Празникът на черешата в Кюстендил тази година започва на 24 юни и ще продължи до 26 юни с богата програма. От Общината посочиха, че през миналата година е имало добра реализация на кюстендилската череша и надеждите са и през тази година тя да бъде такава, но и с добри цени на плодовете.

Началото на Празника на черешата ще бъде поставено на 24 юни вечерта с презентативно рисуване на млади художници, занимателно ателие с изработка на черешки, безплатно фотоогледало и вкусни череши за всички гости на празника. В 21:00 часа е началото на концерта на DJ Dian Solo и Deep Zone Project.

На 25 юни 30 участници от Кюстендил за поредна година ще представят своите произведения с череши и ще бъдат част от конкурса за най-едра череша, атрактивно вешало, оригинално пано и красив черешов щанд, съобщиха от общинския отдел “Култура и духовно развитие” – Кюстендил.

Регионалният исторически музей в Кюстендил организира две безплатни туристически обиколки с лицензирани гидове, от 14:00 и 16:00 часа. През целия ден занимателни ателиета и художествени работилници ще забавляват малките посетители на празника. В 21:00 часа на централния площад започва концерт на група “Фондацията”.