В града се състоя традиционно изложение на обредни хлябове

Традиционно в средата на август, когато църквата почита Успението на Богородица, Кюстендил отбелязва празника Панагия – Въздигане на хляба. Един ден преди Успение се представя традицията по замесването на Богородичния хляб и изпичането му в подница. Самото действие около хляба наподобява черковното тайнство. Освещава се житото, а предметите, свързани със замесването, са изпълнени със сакралност. „Жената-майка“ учи и предава тайнството на най-личните момичета, разказаха организаторите.

На Успение Богородично, в градинката пред Обредния дом в Кюстендил се състоя традиционно изложение на обредни хлябове. Уменията си в приготвянето им показаха около 30 читалища от кюстендилска община. Организирани бяха и детски работилници за приготвяне на хляб.
По повод големия християнски празник бе отслужен и молебен за здраве и благоденствие на жителите и гостите на града. „Това е традиция, която води началото в Кюстендил от 14 години, но е древна традиция от апостолски времена, когато християните са въздигали хляб в чест на пресветата Богородица. Макар и на малко места тази традиция се спазва и днес. С въздигането на хляба, ние отправяме молитви за благословение към Божията майка на всички нас, на семействата, рода ни и целия български народ“, казаха от Архиерейското наместничество.

Празникът продължи с програма и етнографско представяне на културното наследство. Панагия се прави ежегодно от 2008 г., когато църквата почита Успението на Света Богородица и се организира от Община Кюстендил.
През целия ден продължиха и опашките от вярващи пред централния храм „Св. Успение Богородично“, който беше обновен навръх празничния 15 август, след продължил година ремонт.