Кюстендил отбеляза 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи

Поклон за Димитър Пешев, Асен Суйчмезов, Владимир Куртев, Иван Момчилов и Петър Михалев

Десетки граждани почетоха паметта на петимата кюстендилци, спасители на българските евреи от лагерите на смъртта по време на Втората световна война. Пред паметника на Димитър Пешев се поклониха министър председателят Гълъб Донев, заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев, представители на духовенството, местната власт, членове на местното дружество “Шалом”, представители на партии и много граждани.

Донев се включи в честванията на 80-та годишнина от паметната дата 9 март 1943 година, когато започва акцията в Кюстендил.

“За мен е важно да бъде днес сред вас, наследниците на т.нар. “кюстендилска четворка” – достойни кюстендилци, които точно преди 80 години на тази дата – търговец, адвокат, учител и депутат се събират, за да се противопоставят на престъплението, което се подготвя – депортацията на десетките хиляди български евреи”, каза в словото си премиерът. Той припомни, че на 9 март 1943 година четирима кюстендилци заминават за столицата, за да търсят подкрепата на заместник-председателя на Народното събрание Димитър Пешев, който е също от Кюстендил. “Не им трябва много време, за да убедят Димитър Пешев да поеме държавническата мисия в защита на българските граждани от еврейски произход, които да не бъдат депортирани към нацистките лагери на смъртта. Четиримата кюстендилци не оставят безучастни и мълчаливи пред възможността вагоните на кюстендилската гара да бъдат напълнени с техните приятели, съседи, съграждани, които да бъдат депортирани и предадени на смърт”, посочи още Гълъб Донев.

Той припомни, че Димитър Пешев тогава събира съмишленици, народни представители, които се противопоставят твърдо на подготвената заповед за депортация на хилядите български евреи. “В спомените си Асен Суичмезов казва: “Ние тръгнахме четирима, трябваше да бъдем делегация от 40 човека, но имахме куража на 400. В същите спомени той отбелязва, че въпросът, който е задал на 9 март 1943 г. при срещата си с народните представители е бил “Дали малка държава като нашата може да си позволи да депортира български поданици, които да бъдат предадени на чужда държава, за да бъдат убити” и “Че какво ще каже историята утре за нас”, цитира премиерът Суичмезов.

Историята отреди на петимата велики български мъже – кюстендилци да останат в историята на света като спасителите на българските евреи. Тези петима достойни български граждани, пред които ние днес свеждаме глава, за да почетем тяхната памет, ни напомнят, че трябва да си припомним урока, на който те ни научиха и който трябва да предаваме на нашите поколения – човеколюбието и достойнството”, посочи още министър-председателят.

Той подчерта, че ние скърбим и за хилядите жертви на Холокоста. “Поклон пред паметта им и поклон пред достойните български мъже”, каза още пред паметника на Пешев Гълъб Донев.

“Отброяваме последното десетилетие от запалването на най-голямата клада в човешката история. Клада, която трябваше да изгори милиони животи, но още по-мръсната ѝ цел беше да изгори завинаги човешката съвест. Пред тази клада се изправиха решителните кюстендилци и достойни мъже на Майка България”, посочи кметът на Кюстендил Петър Паунов. Той подчерта, че от думите на Димитър Пешев и съратниците му става ясно, че при оформянето на всяка държавна позиция трябва да бъде взета моралната оценка на народа. Той припомни и думите на митрополит Кирил пред началника на тогавашната полиция – “Където са те, там съм и аз”.
“Народ и църква тогава показаха, че това е държавата. И неслучайно днес, когато църквата почита св. Четиридесет мъченици, ние сме изправени пред подвига на “праведниците на света”, защото тези хора със своите постъпки показаха, че Бог е упование за храбреците и никога не е оправдание за слабите и нерешителните”, каза още градоначалникът.

Изнесена бе и програма, която припомни делото на петимата кюстендилци, а градско шествие по-късно продължи и до паметната плоча на Иван Момчилов на бул. “България” в града, поставена на къщата, в която той е живял.

Мобилна изложба, посветена на кюстендилската акция за спасяването на българските евреи беше открита в къщата-музей “Димитър Пешев”. Събитието бе част от националния план за отбелязване на 80-та годишнина от спасяването на българските евреи през Втората световна война. Изложбата, както и постоянната експозиция в музея, целят да откроят участието на нашите съграждани – участници в акцията през март 1943 година, каза директорът на музея Валентин Дебочички. На откриването на изложбата присъстваха още директорът на Института за исторически изследвания при БАН проф. д-р Даниел Вачков, представители на местната власт и граждани. По-късно в Художествената галерия в Кюстендил “Владимир Димитров – Майстора” бе открита и изложбата “Кюстендилски художници от еврейски произход”. В изложбата са представени творби на две поколения кюстендилски художници от еврейски произход: Мориц Бенционов (1898 – 1941) и Арон Алкалай (1924 – 2012).