Кюстендил празнува, избраха „Девойка Кюстендилска пролет“

С голям конкурс спектакъл за 56-и път беше избрана „Девойка “Кюстендилска пролет“.

Носителка на титлата и символ на града стана Моника Йорданова, 17-годишна възпитаничка на езиковата гимназия “Д-р Петър Берон” в града.

Тя спечели в конкуренцията на 14 кандидатки за приза. Нейни подгласнички са Мирела Славова, на 16 години, също ученичка в ЕГ “Доктор Петър Берон“ и Диана Георгиева, на 17 години, ученичка в ПМГ “Проф. Емануил Иванов“.

Радина Петрова, на 17 години, ученичка в Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт “Йордан Захариев“ е момиче на публиката, определена със SMS-и.

Водещи на програмата бяха артистите Игор и Иван, а за празничното настроение се погрижиха група „СкандаУ“, трио “Фида” към хор “Нуша” и „Чинари Drums”.

Спектакълът се проведе на открита сцена на площад „Велбъжд“.

Победителката в конкурса „Девойка Кюстендилска пролет“ 2023 получава парична награда от 1500 лв., а двете ѝ подгласнички и „Девойка на публиката” – по 850 лв. Всички участнички получават подарък от Община Кюстендил – официалните тоалети и обувките, с които участват в спектакъла, както и луксозни албуми със снимки.

Тържествата по случай празника „Кюстендилска пролет” ще продължат на 21 март от 11:00 часа на площад „Велбъжд“, където ще се отслужи молебен за здравето на кюстендилци и ще се състои ритуал по предаването на символите на града. По традиция новоизбраните девойки „Кюстендилска пролет“ ще получат Символите на града от своите предшественички, а специални гости ще бъдат артистите от Ансамбъл „Пирин“, които ще представят своя нов спектакъл „През девет планини“.

Празникът ще продължи на сцена „Базиликата“ в лесопарк „Хисарлъка“ от 14:00 часа, където – според възникналия обичай –  носителката на титлата “Девойка „Кюстендилска пролет“ ще отправи поздрав към своите съграждани по повод настъпването на първия пролетен ден. Там за настроението на гостите ще се погрижат кюстендилските изпълнители Симона Петрова – Мона, Димана Крумова и Кристиян Янкулов.

На 21 март от 10:00 до 18:00 часа на площад “Велбъжд” за втора поредна година Община Кюстендил организира изложението базар на цветя и декоративни растения. Инициативата има за цел да подкрепи местния бизнес и да стимулира желанието на кюстендилци да украсят своя град.