Легенди уважиха представянето на градовете домакини на Световното по волейбол в България

 

България представи градовете домакини на световното първенство по волейбол, което е от 10 до 30 септември 2018 година. Нашата страна е домакин заедно с Италия.

На днешното събитие присъстваха президентът на Европейската конфедерация по волейбол (CEV) Александър Боричич, министърът на младежта и спорта Красен Кралев, президентът на БФВ Данчо Лазаров, вицепрезидентът на БФВ Любо Ганев, президентът на FIPAV Пиетро Бруно Катанео, кметът на София Йорданка Фандъкова, кметът на Русе Пламен Стоилов и заместник кметът на Варна Коста Базитов.

Освен това на събитието в София гости бяха много волейболни величия и легенди на родния волейбол: Димитър Златанов, Димитър Каров, Тодор Симов, Христо Илиев, Боре Кьосев, Димо Тонев, Мила Кьосева, Мартин Стоев, Евгени Иванов – Пушката и други.

Начало на церемонията даде президентът на БФВ: “За мен е чест да открия това събитие. Главната заслуга за домакинството има нашият прекрасен отбор, подвигът, който извършват състезателите на игралното поле, техните фенове. Изградената спортна база е също фактор. Нямаше как да успеем без подкрепата на Република България и премиера Борисов.”

Спортният министър Красен Кралев заяви: “Съдомакинството е най-голямото събитие за нашия спорт. Предизвикателствата са много големи, благодаря на федерацията по волейбол – правителствата на г-н Борисов ни оказаха огромна подкрепа. Предстои да инвестираме в строителство на различни зали, популярността на градовете ще нарасне. Това е важно за цялата страна. Нарасна процентът на трениращите сред подрастващите, те са резерв за националните ни отбори – привличат се потенциални шампиони, инвестиция в здравето и културата на нашите деца. Надявам се за събитието залите да са пълни, децата да посещават мачовете.”

Градовете у нас, които ще приемат срещите от най-големия волейболен форум, са Варна, Русе и София, припомня BGVolley.bg. Националният отбор на България ще започне участието в група от шест отбора във Варна, където ще домакинства в зала „Конгресна“ в Двореца на културата и спорта. Надпреверата в другата група от шест отбора в България ще се състои в „Булстрад Арена“ в Русе. За първи път новопостроената зала в Русе ще приеме състезание от такова високо равнище.

Отборите участници са 24 – 12 в Италия и 12 в България. Разделени са в две групи по шест отбора – едните започват в Русе, другите във Варна. Най-добре класиралите се 4 отбора от група продължават, общо 8 от “българските групи”. Пет от тях остават, три идват от Италия, като ще се разпределят в две групи по четири тима.

Отборите, които продължат за втората фаза на шампионата от Варна и Русе, ще се срещнат в „Арена Армеец“ в София и във Варна, за да излъчат част от финалистите на шампионата. Домакин на заключителните сблъсъци от турнира (Финална шестица) ще бъде Торино, Италия.

Към момента са ясни 22 от общо 24-те страни, които ще участват на Световното първенство през 2018-а година. Това са България, Италия, Полша, Франция, Холандия, Словения, Русия, Сърбия, Финландия, Япония, Австралия, Белгия, Бразилия, Иран, Китай, Аржентина, САЩ, Доминиканска република, Канада, Тунис, Египет и Камерун. Последните два участника на шампионата на планетата ще станат ясни на 12 ноември, когато ще завърши последната квалификация в Зона НОРСЕКА. В нея ще участват Куба, Пуерто Рико,  Мексико и Гватемала. Следващото голямо събитие, което ще се проведе във връзка със Световното първенство, е официалната церемония по тегленето на жребия, която ще се състои на 30 ноември във Флоренция.