• Димитър Халачев: Повечето хора, като ме видят, започват да се кръстят, мислят ме за луд

  • Наричат Трън Българския Сибир, емоцията е неповторима, разказва Димитър и препоръчва къпането в ледени води за тонус

Столичен коафьор се потопи в ледена вода край Трън при температура от минус 7 градуса. Димитър Халачев, който работи в студио за красота, е запален по т.нар. моржуване. Младият мъж влезе по черен бански в река Ерма, а всичко наоколо беше покрито със сняг. После се окъпа от глава до пети, като прикани повече хора да последват неговия пример и да опитат нещо различно.

„-7 градуса, усещат се като -15… Емоцията е неповторима. Мнозина наричат Трън – Българския Сибир. Именно тук през 1947 г. е измерена най-ниската температура – минус 38,3 градуса по Целзий“, разказа Димитър, който публикува видео от ледената баня в личния си профил във фейсбук.
По моржуването фризьорът, който е родом от Габрово, се запалил през 1999 година. Така постепенно той започнал да изпитва организма си и вече над две десетилетия моржува, без значение какви са температурите навън. Именно на ледената терапия Димитър дължи добрия си тонус през зимата. „Не търся известност, просто се забавлявам. Повечето хора, като ме видят, направо се стъписват, почват да се кръстят и се питат дали съм наред. Мислят ме за луд. А на мен ми харесва, това е всичко“, сподели пред „ Вяра” Димитър Халачев. Той посъветва всички, които имат интерес към моржуването, да започнат постепенно.

„Нека си направят експеримент, като всеки ден си взимат студен душ. Ако го правят, няма да се разболяват“, категоричен е столичанинът, който сравнява моржуването с криотерапия. Убеждението му е, че трябва да е близо до природата, че „прегръщането“ на студа е единственият начин да се спасиш от него, дава начало на екстремното му хоби, което се е превърнало в начин на живот. Преди да се установи в София, Димитър е работил в Шотландия. „Мястото се нарича Сейнт Андрюс и е близо до Единбург. Там водата винаги е студена и дори през лятото плажът е празен“, разказва Халачев. За него обаче това е било райско кътче, даващо идеална възможност да упражнява любимото си хоби на воля.

Светлана ВИДИНСКА