Ледниците ни се топят: До 2045 г. Снежника и Бански суходол в Пирин изчезват напълно

Ледникът Снежника, намиращ се в циркуса Големия Казан под връх Вихрен. Снимка - 360mag.bg

Очаква се малките ледници в Пирин да изчезнат окончателно към 2045 г. Това заяви доц. Емил Гачев от Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките при представянето на резултати от теренно проучване в планината, съобщава БТА.

Той обясни, че в Пирин има два микроледника, които се намират в най-високата мраморна част на планината. Единият е Снежника, намиращ се в циркуса Големия Казан под връх Вихрен, а другият е Бански суходол, разположен под северната стена на карстовия ръб Кончето.

Според изследванията тези ледници съществуват без прекъсване от поне 500 години.

По думи на Гачев най-голямата ценност на българските малки ледници е, че са безпристрастни и точни регистратори на климатичните промени.

Той обясни, че има тенденция към безснежни зими през последните 7-8 години. Дефицитът на сняг през декември и януари отчасти се компенсирал от значителни валежи през март и април. Това са отделни събития с интензивен валеж, които водят до натрупване на лавинен сняг, уточни професорът и допълни, че това влияе върху състоянието на микроледниците.

“Наблюдава се деградация на малките ледници в снежници и ледени преспи. В Пирин тази деградация в периода след 2018 г. засяга по-силно микроледника Бански суходол. Той не показва активност и се превръща в ледена преспа”, коментира доц. Гачев.

Той посочи, че последните 150 години са период на постоянно климатично затопляне заради повишаване на слънчевата активност след малката ледникова епоха, което съвпада и с индустриалната революция.

Ученият посочи, че микроледникът Бански суходол се намира на близо 2700 метра височина. Той успява да се съхрани благодарение на по-ниските температури. При него лавиносборът е до четири пъти по-малък спрямо този на Снежника, поради което интензивните валежи през май-юни стопяват снежната покривка и го оголват през юли.

Лавинната дейност е по-значима за Снежника поради фуниевидната форма на склона, концентриращ сняг от 20 пъти по-голям от площта на микроледника. Това предпазва микроледника от ефекта на високите летни температури през първата половина на лятото.

Понастоящем микроледници се срещат в три от високите планини на Балканския полуостров – Дурмитор (в Черна гора), Проклетия (в Албания) и Пирин (в България).