Добротворецът иска да отвори център за настаняване на бездомни

Община Бобов дол продава бившето школо за 136 623 лв., настоява за работни места и инвестиции в обекта

Юлияна КОЛЧАКОВА

Бившето училище в бобовдолското село Мламолово най-сетне има шанс да се спаси от разрухата, обхванала го след закриването му през 2008 година. Инвестиционно намерение за закупуване  на  пустеещата сграда  и прилежащия терен  е заявил Леонидас Кадели – председател  на Сдружение ”Приятели Помагайте – Лео Кадели“. Кадели иска да отвори център за настаняване на бездомни.

Албанецът, чиято съпруга – Бетина, е от Мламолово, бе внесъл инвестиционно предложение в общинската администрация в Бобов дол още миналата година, но Общинският съвет не взе решение за продажба. Сега с докладна записка кметът Елза Величкова иска съгласието на общинските съветници за продажба  на имота чрез  публично оповестен конкурс.

Теренът с площ 3 370 кв. м е отреден за социални дейности и включва двуетажната сграда на училището, която е 447 кв.м, и едноетажна сграда с площ 75 кв. м. Пазарната цена на имота, определена от лицензиран оценител, е 136 623 лв. без ДДС. Предложението е начална продажна цена на имота да бъде 136 623 лв. без ДДС.

От общината поставят условие в социалното заведение да се осигурят 12 работни места, като 50% от персонала да са местни жители от общината. Има и изискване за запазване предназначението на обекта – за социални дейности, за срок от 5 години. Другите условия са: в срок от 5 години от придобиване на собствеността купувачът да направи инвестиции в размер не по -малко от  60 000.лв. за подобряване на инфраструктурата  и състоянието  на обекта; при прехвърляне на собствеността всички ограничения /условия/ да се запазят. Общински съвет ще вземе решение по докладната на заседание на 28 ноември.