Директорът на горското  Пламен Поюков: Нарушенията продължават, а надзирателите нямат права

Горските в Дупнишкия район продължават да настояват за повече права, гарантиращи им защита по време на работа. Хората от системата искат промени в Закона за горите и Наказателния кодекс, за да могат да изпълняват задълженията си без страх, стрес и притеснения, без да има бити или по друг начин потърпевши горски стражари. Горските надзиратели са категорични, че са с вързани ръце пред нарушителите. „Въпреки че новото Народното събрание не е сформирано и в момента политиците са ангажирани с други неща, искаме да им напомним, че промяната в Закона за горите, за която настояваме отдавна, още е приоритет. Бракониерските набези и посегателствата над горските не са спрели. В същото време горските надзиратели имат ограничени правомощия. Парадоксът е, че при едни и същи отговорности горските инспектори, които работят в регионалните дирекции по горите, имат права, които не са дадени на горските надзиратели към лесничействата. И инспекторите в регионалните дирекции по горите и надзирателите, които извършват непосредствена охраната на поверените им охранителни участъци и носят отговорност, ако не са си свършили работата. Само че правата на едните са ограничени. Това трябва да се промени”, каза директорът на ТП „Държавно горско стопанство” –Дупница, Пламен Поюков. Той допълни, че в началото и в края на всеки отоплителен сезон бракониерите в района се активизират, за да се снабдят с дърва за огрев. При констатация на бракониерство нарушители нападат служители, които биват заплашвани, бити, правят се и опити дори да бъдат убити. „Бракониерите продължават с нарушенията. Основно се секат дърва за огрев, а не за добив на строителна дървесина, които се провадат. И през м. март имаше посегателство. Над Вангелова чешма – между Дупница и Бистрица, беше конфискувана една каруца с дърва, около половин кубик. Нарушителите са от ромската Гиздова махала, които не спират с кражбите. В двора на горското стопанство продължават да стоят пет леки коли и 8 куб. м дърва, конфискувани преди време”, посочи Поюков. Директорът на лесничейството припомни за случая с горския Сулев. Служителят е с повдигнато досъдебно производство за телесна повреда, причинена в качеството му на длъжностно лице на многократен нарушител – Костадин Станчев, на когото преди последния инцидент от м. януари т. г. са конфискувани 3 автомобила. Съдът все още не се е произнесъл по казуса, но се предполага, че за горския надзирател ще има наказание.

„Синдикатите внесоха искания и подписка в Народното събрание, които имат подкрепа в цяла България, не само в нашия район. Наложително е да има промяна в закона”, подчерта шефът на горското в Дупница. Припомняме, че исканията на браншовия синдикат към КТ „Подкрепа” и СРС „Подкрепа” – Дупница, са Законът за горите и Наказателният кодекс да се променят така, че горските и ловните стражари да имат същите права като горските инспектори. Настоява се нападението и заплахите над горските и ловните стражари и горските инспектори да стане изключително тежко наказуемо. Сред исканията са горските и ловните стражари да имат право да:  задържат нарушителите на мястото / в земеделска територия/ на извършване на нарушението, докато пристигнат органите на МВР;  да проверяват самоличността на нарушителите по лична карта и др.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

1 коментар

  1. Този на снимката е най големия крадец тръгнал да се жалва,колко дърва отрезахте бре нищо не остана ,всеки ден стотици камиони пътуват ,а колко си насадил бре.

Comments are closed.