Летни приключения за децата от Югозапада (Първа част)

С наближаващия край на учебната година летните занимания за деца отново са хит в Югозапада. И какво по-хубаво за едно дете – хем по интересен начин да се обогати с нови знания, хем да се отдаде на приятни развлечения. Общини, музеи и читалища се постараха да създадат увлекателни програми, които да превърнат ваканционните дни в истинско приключение. В два поредни броя в. “Вяра” ще ви запознае с това какви увлекателни занимания предлагат за лятото различните градове в Югозапада:

Целия юни ученици от Разлог опознават родния край

Музеят предлага обиколка на Писаната църква, Килийното училище, баните в село Баня и други туристически обекти

Страхотно лято, изпълнено с много забавления, но и с придобиването на нови знания, се очертава за децата в община  Разлог. “Виновник” за интересните преживявания и летни приключения е Историческият музей. Заедно с община Разлог  оттам за пета поредна година организират летни занимания за малчуганите.

От музея за “Вяра” казаха, че тази година за първи път се предвижда през целия месец юни да бъде дадена възможност на учители и ученици да посетят забележителни туристически обекти по време на извънкласните си занимания. Това са Исторически музей – Разлог, Археологически обект „Писана църква“, Килийното училище в двора на църквата „Св. Георги“, двете реставрирани бани в разложкото село Баня.

“Под мотото „Опознай и обичай родния си край“, заедно с музейните работници, децата ще се докоснат до историческите обекти в община Разлог. В средата на месец юни е предвидено да започне и записването за индивидуалните занимания с деца в двора на музея, които ще продължат до края на месец август 2021 г. За участие в инициативите е необходимо предварително записване в музея или на телефон: 0878/ 920530.

Към инициативата има огромен интерес. Децата ще се запознаят със стари занаяти, ще придобият нови умения и знания”, подчертаха от музея.

 

Удивително! Музеят в Благоевград “среща” деца с траките и морския свят

 Заниманията в лятната музейна школа съчетават ученето на нови факти със забавлението

От още един музей от Югозапада са се погрижили да уплътнят ваканционните дни на децата със занимателни преживявания. Регионалният исторически музей в Благоевград стартира детска музейна школа. Тя ще включва занимания от областите история, археология, природа и етнография, водени от нашите музейни специалисти. Програмата е подходяща за деца от 6- до 13-годишна възраст, а заниманията ще се осъществяват всеки делничен ден от 10 и 14 часа до 30 юни.

За записване от музея са посочили телефон 073/ 88 60 78.

“Заниманията в лятната детска музейна школа на Регионален исторически музей – Благоевград се водят от уредниците на различните отдели в музея – например темите „Праисторическа къща“ и „Тракийската къща“ се водят от археолози, заниманието „История на парите“ се води от нумизмат, а „Солени потайности“, „Птиците около нас“ и „Малкият голям свят на насекомите“ от уредника ни в отдел „Природа“. Уроците се провеждат в конферентната зала на музея, в новата ни интерактивна зала, в която в момента е експонирана изложбата „Дивата София“, както и в къща „Роден дом на Георги Измирлиев“. Част от заниманията се провеждат в детския кът на музея, който е разделен на част “Природа” и част “Археология” и показва нагледно как са изглеждали праисторическите къщи и как преминават обикновено археологическите разкопки.

„Праисторическата къща“ и „Тракийската къща“ запознават децата с начина на живот, който са живели хората преди хиляди години. Заниманието „Солени потайности“ отвежда децата в морските дълбини и отговаря на въпросите защо морето е солено, как изглежда морското дъно и, разбира се, представя различните морски обитатели. Темата „Млад археолог“ запознава децата с работата на археолога по интересен и забавен начин. Целта на уроците е да съчетават ученето на нови факти със забавлението, като всеки от тях комбинира теоретична част с вълнуващи игри. Предвид противоепидемичните мерки в страната се стремим да използваме капацитета на залите си на 50 процента – тоест до около 20-40 деца в различните зали. Цената на занимание е 3 лева на дете. Школата се провежда от около 10 години, единствено миналата година не се състоя заради пандемията. Можем да кажем, че през годините се е превърнала в добра и успешна практика и е чудесен начин децата да прекарат пълноценно свободното си време на прага на лятото”, разказаха от Регионалния исторически музей за “Вяра”.

Първото занимание премина при голям успех и при спазване на всички противоепидемични мерки. След прекъсване от една година, при спазването на всички противоепидемични мерки и в присъствието на представител на община Благоевград, Регионален исторически музей-Благоевград възобнови една добра и успешна практика. Темата бе “Априлското въстание и нашият град – Горна Джумая”, като в събитието се включиха първолаците от СУИЧЕ „Св. Климент Охридски”, с класни ръководители Узунов и Василева. Учениците имаха възможността да се докоснат до автентични музейни ценности, които бяха извадени от фондохранилищата и показани специално за тях. Благодарение на интересни и занимателни игри те се озоваха в света на националните герои, научиха за Ботев, потопиха се в стиховете на Иван Вазов, претворени в прекрасна патриотична песен от Иван Караджов. Децата научиха и за младия и благороден благоевградчанин Георги Измирлиев и попълниха цветно родословно дърво на апостола от Горна Джумая. Заниманията продължиха с ученици от 4-ти “б” клас на СУИЧЕ “Св. Климент Охридски”, както и с ученици от 3-ти клас на Трето ОУ „Димитър Талев“.

Приключенски лагер събира деца от цяла България в с. Баня

Находчиви туроператори и фирми, заети с организиране на различни събития в  outdoor туризма, все по-често насочват поглед към децата и тяхната ваканция. Село Баня в община Разлог се оказва атрактивно място за организиране на детски приключенски лагер. По време на престоя децата се научават на ориентиране с компас по топографска карта, правят преходи в планината и се придвижват по въжени елементи. Децата   имат организирани преходи от хижа „Бъндерица” през Байкушевата мура и хижа „Вихрен” до езерото Окото. В зависимост от възрастта на лагерниците и тяхната издръжливост преходите им могат да стигнат до Муратово езеро и Муратов връх. Малчуганите се научават  на правилата за правилно придвижване на група в планината, ориентиране по маркировка и по природни елементи.

Организаторите на детския лагер включват в програмата си игри за оцеляване сред природата, изграждане на бивак и опъване на палатка, както и интересна беседа за оказване на първа помощ и търсене на съдействието от БЧК. Безспорно сред най-интересните атракции е качването на Родопската теснолинейка и пътуване до гара Аврамово, както и посещение на Парка на танцуващите мечки и „Рила фън парк”.

 

Малчугани от Банско ще се занимават с иконопис, бродерия и спорт

Предвидени са уроци по руски език и програмиране

Децата от община Банско и тази година ще кажат „Здравей!” на лятото в многобройните клубове, които са организирани от общината за тях през лятната им ваканция. В програмата са предвидени дейности за всички възрасти и интереси – от занимания за децата в подготвителните групи до такива за тийнейджъри, които за последна година ще бъдат в училище наесен.

В областта на изкуствата децата ще могат да се занимават с рисуване, дърворезба, иконопис, българска бродерия и музика. Българският фолклор е застъпен чрез народни танци и пеене. По лесен и забавен начин децата ще се учат да говорят на руски, а в клуб по роботика ще правят първите си стъпки в програмирането. С разходки и походи в планината и еднодневни екскурзии в страната децата ще опознават природата и забележителностите на България. В клуб „Планински спасител” ще изучават правилата на поведението в планината, а в Детската полицейска школа – правилата в гражданското общество. Най-многобройни, разбира се, са спортните активности – игри, състезания, плуване, фитнес и туризъм.

Лятната програма е подготвена от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в партньорство с училищата в общината, Музеен комплекс-Банско, РУ на МВР, Планинската спасителна служба – отряд Банско и Велоклуб-Добринище.

Общинските форми на летни занимания са безплатни за децата и учениците от община Банско, с изключение на таксите за обектите за посещение по време на екскурзиите. Единственото условие да участват е да бъдат здрави.

 

Летни приключения за децата от Югозапада (Втора част)