Липса на интерес към имотите на бившия кмет на Дупница Атанас Янев срина цената им с 20%, продават цеха му за 792 573 лв.

 

120-10-01-Ianev-big
Атанас Янев

Частен съдебен изпълнител за пореден път сложи на тезгяха  предприятията на бившия кмет на Дупница Атанас Янев заради дълг. Продажбата е обявена от ЧСИ Елица Христова. Неиздълженият заем е към фалиралата известност КТБ. Точната сума обаче не е посочена. Производственият имот на фирма „Специалремонт”, намиращи се на ул. „Никола Малашевски“, е с площ 14 285 дка. Включва сервизна работилница, промишлено хале, 3 склада, трафопост, производствено-техническа и битова сграда. Началната цена за наддаване на този имот е 1 321 939 лв. 8908 кв.м е площта на шивашкия цех на ул. „Прогона”. Заедно с масивната двуетажна сграда се продават гараж, преустроен в столова, склад и работилница, портиерна и водоем. Наддаването за цеха тръгва от 792 573 лева.

Решението за продажбите е на Районен съд-Дупница. От Йордановден до 6 февруари от съдебното изпълнение разрешават и оглед на имотите. Година по-късно това е втори опит от страна на частния съдебен изпълнител Елица Христова да продаде имотите на Янев. Този път цените им са занижени с 20 на сто, тъй като при предишните процедури не се явиха купувачи.

Публичната продан тръгва малко след като Янев се обзаведе и със съответната присъда Окръжна прокуратура – Кюстендил постигна осъдителна присъда срещу Атанас Янев, бивш кмет на община Дупница, за извършено от него престъпление. Янев е признат за виновен за това, че в качеството си на длъжностно лице – кмет на община Дупница, заемащ отговорно служебно положение, нарушил служебните си задължения.

В нарушение на Закона за обществените поръчки и с цел да набави имотна облага за фирма „Тоби” ООД, със седалище в гр. София, подсъдимият през 2008 г. сключил анекс към Договор за малка обществена поръчка за доставка на хранителни продукти за нуждите на Домашен социален патронаж и Диетично столово хранене към община гр. Дупница. По този начин цената на продуктите била увеличена с 4193,32 лв. с ДДС в сравнение с първоначалния договор и оферта. Въпросната сума била платена от общинския бюджет, в резултат на което настъпили значителни вредни последици за общината.

Янев беше оправдан на първа инстанция от Кюстендилския окръжен съд, но след подаден протест срещу постановената присъда Софийският апелативен съд го осъди на две години лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок.

С решение на Върховния касационен съд осъдителната присъда е оставена в сила, като е изменен размерът на наложеното наказание – една година лишаване от свобода.