Лукашенко: може да има “ядрени оръжия за всички”

Беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че ако която и да било друга страна поиска да се присъедини към съюза между Русия и Беларус, би могло да има “ядрени оръжия за всички”, предаде Ройтерс.

Миналата седмица Русия предприе стъпки по план за разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус. Това е първото разполагане на такива бойни глави извън границите на Русия от разпадането на Съветския съюз през 1991 г. и то предизвика опасения на Запад, коментира Ройтерс.

В интервю, излъчено по руската държавна телевизия късно снощи, Лукашенко, който е най-верният съюзник на президента Владимир Путин сред руските съседи, заяви, че трябва да бъде “стратегически разбрано”, че Минск и Москва имат уникален шанс да се обединят.

“Никой не е против това Казахстан и други страни да имат същите близки отношения, които ние имаме с Руската федерация”, каза Лукашенко. Той добави, че това е неговото лично мнение, а не мнението на Русия.

Русия и Беларус официално са част от Съюзна държава – обединение и съюз без граници между двете бивши съветски републики./БТА