1485606780-kioooОще преди дори да са получили съдебна регистрация, двете нови отрочета на драгалевския политически инженеринг на Командира – „Да, България“ и мимикриралото в „Нова република“ ДСБ започнаха взаимно да се ритат по кокалчетата, пише “Монитор”.

Христо Иванов – лидерът на първата формация, която вече придоби известност като „Дай, България“ заради задкулисните си връзки с обвиняемия олигарх Иво Прокопиев, банкера беглец, източил милиарди от КТБ – Цветан Василев, и грантаджиите на Джордж Сорос, би шута на Радан Кънев. В интервю за bTV Иванов заяви, че на свое заседание в четвъртък вечерта ръководството на „Дай, България“ е решило партията да се яви самостоятелно на вота. Т.е. да откаже предложението за предизборна прегръдка на обявената в сряда бъдеща формация „Нова република“. Тя бе анонсирана от марионетката на Костов начело на ДСБ Радан Кънев, обвиняемия заедно с Иво Прокопиев за аферата „ЕВН“ Трайчо Трайков и неколцина считани за близки до Командира депутати. Думите му предизвикаха бурна реакция от Кънев, който се надяваше да се закачи за новия олигархичен проект.

„Очаквах смелост, зрялост и решителност от всички политически съратници за обща битка за радикална съдебна реформа и изкореняване на корупцията. Научих от медиите, че Христо и групата около него отказват да се включат в тази битка заедно с нас. Всеки сам решава докъде му стигат силите. Желая успех“, написа той във „Фейсбук“. Любопитното е, че решението на „Дай, България“ за отказ от коалиция идва само два дни след като самият Иванов не изключи варианта за съюз. То обаче е логично по една прозаична причина. По този начин проваленият правосъден министър Христо Иванов се пробва да отреже опашката си като гущер, разграничавайки се от Радан Кънев и подведения вече под отговорност за ужилването на хазната с десетки милиони Трайчо Трайков, които са доказано компрометирани и провалени предвид катастрофалните резултати на бившия енергиен министър на президентския вот миналата година и все по-граничещия с нулата рейтинг на ДСБ.

Надеждата на проваления правосъден министър е, че като не е свързван с тях, има повече шансове да подлъже по-голям брой десни избиратели. С формалното дистанциране от Трайков Иванов се пробва да избяга и от очевидното свързване с Прокопиев, с когото бившият енергиен министър ще трябва да търка подсъдимата скамейка по аферата „ЕВН“ макар в ръководството и „другарския съд“ на „Дай, България“ да гъмжи от фигуранти на разградския олигарх. Както вече Агенция „Монитор“ писа, неколцина от ръководството са хора, свързани с Прокопиев, а в контролния съвет на партията е дясната му ръка и шеф на инвестиционния му холдинг „Алфа финанс“ Юри Катанов. Истината и за „Дай, България“, и за „Нова република“, от която сега се опитва да се разграничи, е, че те са създадени с една и съща цел – пълно овладяване на Темида.

Грантаджийският Съюз на съдиите в България ревеше срещу кадруването на маса, а председателят му Атанас Атанасов и секретарят на НПО-то  Весислава Иванова обсъждат с Христо Иванов стратегията за овладяване на съдебната власт
Грантаджийският Съюз на съдиите в България ревеше срещу кадруването на маса, а председателят му Атанас Атанасов и секретарят на НПО-то Весислава Иванова обсъждат с Христо Иванов стратегията за овладяване на съдебната власти най-вече налагане на контрол над прокуратурата. Целта е да може лицата, надничащи и зад двете формации – обвиняемите олигарси Иво Прокопиев и Цветан Василев, да се сдобият със съдебна индулгенция, като избегнат възмездие за престъпленията си и дори да се върнат на държавната хранилка, от която бяха изгонени. В постигането на тази цел са впрегнати и грантаджийските организации, гравитиращи около кръга „Капитал“ на Прокопиев, както и свързаното с тях съдебно лоби, стъпващо върху основите на Съюза на съдиите в България. Последният е щедро захранван в продължение на години с милиони от „Отворено общество“ на Сорос. Макар „Дай, България“ да бе обявена едва преди месец, подготовката за учредяването й върви от повече от година, а стартът съвпада с провалилия се опит за пуч срещу главния прокурор Сотир Цацаров, довел до оставката на Христо Иванов от поста на правосъден министър.

Еврочиновникът Юри Тавание бе човекът, през чийто коментар за В самия пуч бяха впрегнати шефът на съдебното лоби, защитаващо интересите на този олигархичен кръг – председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, колегата му от Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев, а също и бившият съпруг на дългогодишното перо на „Капитал“ Яна Бюрер-Тавание и настоящ високопоставен еврочиновник, наблюдаващ мониторинговия механизъм над нас – Юри Тавание. Същата тази дружинка фигурира и на снимки, циркулиращи в мрежата, на които ясно се вижда как Христо
Еврочиновникът Юри Тавание бе човекът, през чийто коментар за
В самия пуч бяха впрегнати шефът на съдебното лоби, защитаващо интересите на този олигархичен кръг – председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, колегата му от Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев, а също и бившият съпруг на дългогодишното перо на „Капитал“ Яна Бюрер-Тавание и настоящ високопоставен еврочиновник, наблюдаващ мониторинговия механизъм над нас – Юри Тавание. Същата тази дружинка фигурира и на снимки, циркулиращи в мрежата, на които ясно се вижда как ХристоИванов обсъжда миналата година маневрите и стратегията си със скандална компания

– Тавание и двама от магистратите от Съюза на съдиите в България – настоящият му председател Атанас Атанасов и дружката му Весислава Иванова (и двамата бяха на протеста на друг виден член на дружинката – шефа в оставка на СРС Методи Лалов, в четвъртък), или пък по улиците с Калин Калпакчиев от ВСС и Мирослава Тодорова, която има дисциплинарка от ВСС. Фотосите само илюстрират това, което се знае отдавна – че „Дай, България“ всъщност е еманация на олигархичните зависимости и на престъпно съдружие между компрометирани политици и магистрати, опитващи се да поставят на колене съдебната власт. Същата тази компания впрочем ревеше от страниците на изданията на Прокопиев и ефира на свързани с него медии срещу кадруването на „белите покривки“ – т.е. задкулисното кадруване на маса.