Thursday, July 18, 2024
HomeРегионБлагоевградЛятно училище по проект „Обучение за наблюдение на Земята в българските средни...

Лятно училище по проект „Обучение за наблюдение на Земята в българските средни училища“ стартира в VII СУ в Благоевград, зам.-кметът Христина Шопова сред официалните гости

Лятно училище по проект „Обучение за наблюдение на Земята в българските средни училища“ стартира днес в VII СУ „Кузман Шапкарев“. Сред официалните гости на събитието бяха заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности на Благоевград Христина Шопова и инж. Василиса Павлова – старши експерт в Регионалния инспекторат по образованието. Инициативата бе открита от директора на учебното заведение Лилия Стоянова, проф. днт Гаро Мардиросян и доц. д-р Лъчезар Филчев.

VII СУ е едно от шестте училища в страната, които участват в проекта, разработен от Института по космически изследвания и технологии към БАН. В рамките на пет дни участниците ще имат възможност да се запознаят с теоретичните основи на наблюдението на Земята от Космоса, технологиите GNSS, GPS и Galileo. Освен това учениците ще научат за методите за предварителна обработка и класификация на спътникови изображения, както и приложението на методите и данните от наблюдението на Земята при изследване на климатичните промени и екосистемните услуги. Основните цели на събитието са иницииране на нови идеи и създаване на мрежа за сътрудничество, както и адресиране на специфични нужди в образованието по природни науки и мястото на обучението по наблюдение на Земята от Космоса в българското средно училище. Лятното училище ще продължи в рамките на пет дни. Лектори в инициативата са проф. днт Гаро Мардиросян, проф. дн Димитър Димитров, доц. д-р Лъчезар Филчев, д-р Йоанис Манакос, проф. д-р Райнер Ройтер. На 13 септември в сградата на община Благоевград ще се проведе уъркшоп. Основните цели на събитието са иницииране на нови идеи и създаване на мрежа за сътрудничество, както и адресиране на специфични нужди в образованието по природни науки и мястото на обучението по наблюдение на Земята от Космоса в българското средно училище. В края на инициативата всички ученици, взели участие в проекта, ще получат сертификати.

Снимки

  1. Участниците ще имат възможност да се запознаят с технологиите GNSS, GPS и Galileo.
  2. VII СУ е едно от шестте училища в страната, които участват в проекта.
  3. Учениците ще научат за методите за предварителна обработка и класификация на спътникови изображения.
  4. Доц. д-р Лъчезар Филчев

ПресцентърОбщина Благоевградpress@blgmun.com

RELATED ARTICLES

Most Popular