Мадуро отсече: Никой агресор няма да влезе във Венецуела, военните заплахи на Тръмп са лудост

Николас Мадуро

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обеща, че военните ще направят всичко възможно, за да предотвратят евентуална чуждестранна инвазия в страната.

“Никой, включително войниците на агресора, няма да влезе във Венецуела, уверявам ви. Не разполагаме ли с въоръжените сили, способни да защитят страната?”, запита Мадуро по време на обръщение, излъчено в неговия профил в туитър.

Безумно е да смяташ, че можеш да изпратиш войски в тази земя, която ще се защитава”, подчерта Мадуро, определяйки коментарите на американския президент Доналд Тръмп като “незаконни” и “престъпни”.

Той обвини “десни заговорници” във Венецуела във възхваляване на Тръмп и че го молят за военна инвазия в собствената им родина. Мадуро изтъкна, че “петролът и природните ресурси на нашата любима Родина” са причината Тръмп да се опита “да обяви война на Венецуела”.

Той добавя, че от утре Венецуела ще започне да събира подписи срещу американската военна намеса в страната.

“Има такива, които заплашват Венецуела с намеса (…). От сряда ние стартираме голямо национално действие за събиране на подписи в цялата страна, които след това ще бъдат представени в Белия дом, за да се отхвърлят тези (свързани с намесата) заплахи”, посочи Мадуро.

Президентът на Венецуела увери, че няма да предаде страната си, като се поддаде на желанието на Вашингтон за смяна на режима в Каракас, изтъквайки, че няма да допусне историята да го помни като предател.

“Не ме интересува как ще вляза в историята, няма да бъда предател, слабак, като човек, който е обърнал гръб на историческите си ангажименти към своя народ”, каза той в интервю за испаноезичната руска държавна телевизия RT.

По-рано Мадуро отговори на коментарите на Тръмп, че американска военна намеса във Венецуела остава “вариант”, подчертавайки, че “говоренето за война през 21-ви век е лудост”.

Вчера Мадуро предупреди за опитите да бъде отслабена Венецуела и подклаждането на гражданска война в латиноамериканската страна. Той също така предупреди, че Тръмп ще се изправи пред сериозни последици, ако американският президент провежда онова, което Мадуро описа като “мръсен” империалистически заговор да бъде свален от власт.