Македонският президент Стево Пендаровски проведе среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. На нея те обмениха мнения относно цялостната ситуация в страната и региона, както и относно стремежите на страната за членство в ЕС.

Пендаровски отбеляза, че през последните две години Македония е взела трудни решения по много чувствителни въпроси, включително Договора от Преспа с Република Гърция и Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република България. Той подчерта, че страната е приложила и съществени и задълбочени реформи в много ключови области, потвърждавайки своята ангажираност към процеса на европейска интеграция.

На срещата Пендаровски изрази очакването Европейският съвет да оцени през октомври усилията на страната и да определи дата за началото на преговорите за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз.

Стартирането на преговорите за присъединяване, според президента Пендаровски, ще бъде силен тласък за по-нататъшната реализация на основните реформи на страната до бъдещото й членство в съюза, което ще допринесе за цялостната стабилност и просперитет на страната и региона.

Президентът изрази също благодарност към председателя Туск за неговата ясна и директна подкрепа за европейското бъдеще на Северна Македония. /БГНЕС и МИА