Николай Денков: Тестването ще продължи, докато е висока заболеваемостта

Пристигна първата пратка щадящи тестове за учениците от 1-ви до 4-ти клас в София. 81 000 теста ще бъдат съхранявани в логистичната база на Столичната община в Панчарево. “Директорите ще имат време да реагират, също и учителите. Важно е да се каже, че ако се забавят тестовете, ако не могат да намерят екипи за тестване… защото пак повтарям – един учител няма да може да се справи в пълен клас, тогава няма да тръгнат присъствено в този ден. Никой не е казал, че в сряда всички деца трябва да бъдат на училище. Тестването ще продължи, докато е висока заболеваемостта в страната и съответната област и община. Ако паднем под 250/100 000 население, ще стане излишно и тестването”, заяви Николай Денков. Министерството на образованието и науката разпредели 180 000 щадящи теста за учениците от 1-ви до 4-ти клас. Тестове получиха общо 11 регионални управления на образованието в страната.
В неделя преди обед 81 000 теста бяха предадени на РУО – София-град. Със
съдействието на Столична община те бяха откарани в нейната логистична база в Панчарево. До 11 часа в понеделник необходимите количества ще бъдат раздадени на училища в 24-те района на столицата. Следобед същия ден ще ги получат всички останали училища в София. Дотогава ще има яснота колко родители са съгласни децата им да се върнат в клас при тестване два пъти в седмицата.
В понеделник се очаква да пристигнат останалите 220 000 теста за ученици. Те веднага ще бъдат разпределени по областите, които не са получили от първата партида.
Министърът на образованието и науката и министърът на здравеопазването ще издадат заповед, в която ще бъда подробно разписан механизмът за тестването на децата. Малките ученици ще бъдат тествани в училищата, като трябва да са закусили 30 минути преди процедурата.
Министърът на образованието и науката акад. Николай Денков се обърна с призив към родителите да подкрепят учителите в този процес, защото всичко това се прави в името на здравето на техните деца.
Присъственото обучение за малките ученици ще се възстанови, ако родителите на поне 50% от децата на ниво паралелка са съгласни децата им да бъдат тествани. В противен случай целият клас ще остане да учи онлайн, както досега. Ако повечето деца са в училище, но някои останат вкъщи, те ще се обучават от разстояние синхронно или асинхронно в зависимост от възможностите на училището. Приоритет на МОН е присъственото обучение в безопасна среда за здравето на ученици и учители.