Малки еколози и художници от Кюстендил с призови места в Международния форум „Сребърна 2021“

С отличия от 30-ия Международен екологичен форум „Сребърна 2021“ се завърнаха еколозите и художниците от ОДК – Кюстендил.

Форумът, организиран от ЦПЛР-ОДК – Силистра, бе посветен на Световния ден на околната среда.

В рамките на форума се проведоха международен конкурс за ученически проекти по екология и опазване на околната среда, национален конкурс за детска рисунка и национален литературен конкурс.

На форума бяха представени екопроекти от Силистра, София, Бургас, Каварна, Перник, Кърджали, Пазарджик, Велико Търново и от Румъния.

При голяма конкуренция представителите от екоклуб „Малкият принц“ с ръководител Василка Кръстева завоюваха трето място във възрастова група 5.-7. клас. Кюстендилските еколози – петокласниците Светлин Янчев, Кристиян Димитров и Юлиан Николов, участваха с проект „Проучване на защитената територия Ючбунар“. Конкурсът протече в два етапа: постерна сесия и презентация. Членове на журито бяха преподаватели от Русенския университет „Ангел Кънчев“, представители на РИОСВ – Русе и експертът по природни науки в РУО – Силистра.

В НК за детска рисунка „Планетата Земя – безценен дар” участваха ученици от цялата страна с 200 рисунки и творби от приложно изкуство. В направление „Приложно изкуство“ във възрастова група 5.-7. клас Георгия Димитрова от школата по изобразително и приложно изкуство с ръководител Любка Радкова се класира на второ място.

За всички участници във форума домакините организираха посещение в Биосферен парк „Сребърна“.

Краси ЦЕНКОВА