МАНДАТЪТ – ИЗПЪЛНЕН: ПП-ДБ върнаха на Радев папката със състав на кабинет

НС избира новото правителство на извънредно заседание утре

Номинираният за премиер от “Продължаваме промяната – Демократична България” акад. Николай Денков върна изпълнен втория мандат за съставяне на правителство. Той връчи на президента Румен Радев папката със състав на кабинет.

“Връщам проект за състав на МС. Очакваме да бъде гласуван в парламента, ако съберем мнозинство. Всички имаме нужда от успокояване на ситуацията, за да знаят хората, че кабинетът, Народното събрание и президентската институция работят заедно, за да се развива държавата в полза на хората”, заяви акад. Денков.

„България има нужда от институции и политици, които реално да работят за интересите на страната, за сигурност, за справедливост и срещу корупцията, както очакват всички почтени български граждани; институции, които да укрепват суверенитета на страната и да работят за задълбочаване на европейската интеграция. Бъдете сигурни, че в най-скоро време ще издам указ, за да внеса Вашето предложение в Народното събрание, където да бъде гласувано по съвест от народните избраници”, увери президентът Румен Радев.

След кратка среща с държавния глава, кандидат-премиерът каза, че очаква указът да бъде издаден още днес или най-късно утре сутринта. И изрази надежда, че евентуалното ново правителство „ще влезе в нормален работен режим с президента”.

„Важно е да се направи спокоен, плавен преход във властта. Служебните и новите министри трябва да седнат заедно, да си предадат необходимата информация, да си кажат какви са приоритетите и проблемите в дадената сфера”, каза Денков.

Той добави, че „не вижда от какво хората може да бъдат недоволни”, след като политиците правели всичко възможно нормализиране на обстановката след пет предсрочни вота и с много компромиси от всички страни.

Кандидат-премиерът коментира и изготвянето на нов бюджет като подчерта, че той трябва да бъде направен професионално, а не да е в резултат от политически предпочитания.

Ето и пълния списък с имената на министрите:

Николай Денков – ротационен министър-председател за първите 9 месеца

Мария Габриел – вицепремиер и министър на външните работи, ротационен министър-председател за вторите 9 месеца

Асен Василев – министър на финансите. Той е съпредседател на ПП и бивш ресорен министър в кабинета „Петков”.

Калин Стоянов – министър на вътрешните работи

Тодор Тагарев – министър на отбраната. Той е бивш служебен министър и проекто такъв в кабинета „Петков”.

Юлиан Попов – министър на околната среда и водите. Той е бивш служебен министър в мандата на президента (2012-2017) Росен Плевнелиев.

Румен Радев /зам.-председател на АИКБ/ – министър на енергетиката

Андрей Цеков – министър на регионалното развитие и благоустройството. Той е депутат от ПП и бивш зам.-министър.

Кирил Вътев – министър на земеделието и храните. Той собственик на месопреработвателната компания „Тандем”.

Проф. Галин Цоков – министър на образованието и науката

Кръстю Кръстев – министър на културата

Богдан Богданов – министър на икономиката и индустрията

Милена Стойчева – министър на иновациите и растежа

Иванка Шалапатова – министър на труда и социалната политика

Атанас Славов – министър на правосъдието

Георги Гвоздейков – министър на транспорта и съобщенията. Той е бивш депутат от ПП и директор на закритото дружество „Хели Мед Сървиз”.

Проф. Христо Хинков – министър на здравеопазването. Той е дългогодишен директор на Националния център по обществено здраве и анализи.

Зарица Динкова – министър на туризма. Тя е от „Зелено движение”.

Александър Йоловски – министър на електронното управление

Димитър Илиев – министър на младежта и спорта. Илиев е автомобилен състезател.

Засега е ясно, че 132 депутати ще подкрепят кабинета – от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. ДПС все още не са взели решение, а останалите партии са против.

Президентът Румен Радев издаде указ за съставяне на кабинет. Малко след това от пресцентъра на Народното събрание изпратиха съобщение до медиите, което гласи, че председателят на Народното събрание Росен Желязков свиква извънредно заседание на парламента.

То ще се състои на 6 юни 2023 г. от 13.00 часа.

В дневния ред са включени три точки – избиране на министър-председател, приемане на структура на Министерски съвет и избиране на Министерски съвет на Република България.

Това се случи броени часове, след като ПП-ДБ върнаха втория мандат изпълнен.

1 COMMENT

  1. Се отбор предатели и родоизменици,а народа спи…
    Сега май и тези които гласуваха за тази предателски сган,ще се размърдат и започнат да задават въпроси…
    Отворете си очите и вижте,че пастирите които избрахте ви водят към кланицата…
    Време е за Възраждане !!!

Comments are closed.