Манфред Вебер за Мария Габриел: Много, много добър кандидат

Мария Габриел е родена в Гоце Делчев, а средното си образование завършва в Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“ в Кюстендил.

Юнкер прие предложението за номинирането на кандидат за комисар, ще определи ресора на българката след интервю

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер приема предложението за номинирането на кандидат за комисар от България. Той ще разговаря с Мария Габриел в Страсбург.

„Юнкер получи вчера сутринта предложението на българския министър-председател Бойко Борисов за номинация на г-жа Мария Габриел за кандидат, който да замени предишния комисар Кристалина Георгиева“, съобщи представителството на ЕК в София. Предложението за номинация бе направено след телефонен разговор между председателя Юнкер и премиера Борисов, проведен на 5 май. По време на разговора двамата ръководители постигнаха съгласие, че номинацията за кандидат за комисар трябва да се представи в кратък срок.

Вчера Борисов информира председателя на ЕК за решението на правителството да издигне кандидатурата на Мария Габриел за член на ЕК от България.

„България представя много, много добър кандидат за следващ комисар. Мария Габриел е много опитен колега в европейската сфера.“ Това каза председателят на Групата на Европейската народна партия в Европарламента Манфред Вебер, съобщиха от ГЕРБ.

„Знам това, защото съм го видял много пъти, бил съм там. Тя познава проблемите на България. Млада е и е жена! Имаме нужда от идеите на младите жени за бъдещето на Европа“, каза още Вебер.

Мария Габриел пък разкри, че първият й приоритет на новата позиция ще е обединението, което по думите й гради бъдещето. „България е обединител, по този начин тя ще отстоява каузата – европейски ценности и ЕС, който да е полезен на гражданите във всекидневия им живот“, допълни Габриел.

Следващата стъпка е Юнкер да се срещне с Мария Габриел и да проведе интервю. Той ще разговаря с нея следващата седмица. Въз основа на интервюто председателят на ЕК ще вземе решение и за разпределянето на отговорностите на бъдещия комисар с българско гражданство.

В съобщение по този повод ЕК отбеляза, че определянето на нов еврокомисар се извършва по общо съгласие между председателя на ЕК и Съвета на ЕС, преди кандидатът да бъде подложен на изпит от съответните комисии на Европейския парламент. След като ЕП оцени кандидата, председателят на ЕК следва да вземе предвид становището на евродепутатите, преди да предложи утвърждаването му от Съвета на ЕС.

Ще бъде добре, ако българският еврокомисар поеме въпросите на цифровизацията, коментира на пресконференция зам.-председателят на ЕК Андрус Ансип. У нас вече се заговори, че Габриел ще поеме ресора “Дигитализация”.

След решението на бившия заместник-председател Кристалина Георгиева да напусне Европейската комисия комисар Гюнтер Йотингер пое нейните отговорности по бюджет и човешките ресурси, а Юнкер временно разпредели портфолиото за цифровата икономика и цифровото общество на заместник-председателя Андрус Ансип.