Нови девет мача ще се играят от 30-ия кръг за първенството на ЮЗ трета лига по терените на Югозападна България.
Временният водач в групата „Марек” ще посрещне на стадион „Бончук” „Сливнишки герой” (Сливница). В този мач домакините няма да могат да разчитат на наказания Иван Калайджийски заради натрупани пет жълти картона. Само при победа, в която няма никакво съмнение, футболистите от Дупница ще запазят преднината си от точки пред следващите ги „Беласица” и „Вихрен” с по четири и пет от ФК „Кюстендил”. Гостите в момента са 12-и с 31 точки и на база постигнатите резултати няма как да изненадат отбора на „Марек”.
В Разлог местният „Пирин” ще домакинства на „Балкан” (Ботевград). Гостите играят много силно през втората част на първенството, като от 12 изиграни мача постигнаха девет победи и три равни, отбелязаха 35 гола и са вече пети с 49 точки, измествайки „Чавдар” (Етрополе). За гостуването си в Разлог наставникът на „Балкан” Иван Редовски няма да може да разчита на наказания Здравко Атанасов за три срещи за 13 натрупани жълти картона. Завръща се след изтърпяно наказание Йордан Апостолов. Отборът на „Пирин” (Разлог) заема 10-о място с 34 точки и ще търси победа срещу отбора на гостите, нанасяйки му евентуално първата загуба.
Мачът „Ботев” (Ихтиман) – „Вихрен” (Сандански) е от особено значение за отбора на гостите. Само при победа възпитаниците на Петър Златинов ще запазят шансовете си за заемане на първото място в края на първенството. В изминалия кръг претърпяха загуба като домакини от „Беласица”. При това положение делят второто място с петричкия тим, изоставайки от лидера „Марек” с четири точки. В този мач в отбора на „Вихрен” няма да играе наказаният за една среща за натрупани пет жълти картона Валентин Костов. Отборът на домакините, воден от своя наставник Валери Свиленов, показва различна игра и резултати и е възможно да постигне успех срещу „Вихрен” (Сандански). Завръща се от наказание Рангел Игнатов.
Отборът на „Беласица” ще домакинства на терен извън Петрич заради наложено наказание с лишаване от домакинство за пет мача. “Беласица” е глобен и с 5 хиляди лева парична глоба. Този мач срещу „Надежда” (Доброславци) се очертава да се играе на терена в Микрево. Старши треньорът Саша Симонович няма да може да разчита на наказаните Александър Смилков за три мача и Владимир Гогов за един мач. В отбора на гостите няма да играе наказаният Цветомир Тодоров. Само при победа и без подценяване на противника петричкият тим може да запази шансовете си за атакуване на първото място в края на първенството.
На стадион „Орчо войвода” в Панагюрище местният „Оборище” ще домакинства на „Велбъжд” (Кюстендил). Домакините няма да могат да разчитат на наказания Георги Нетов за една среща, а гостите – на Джордж Георгиев за три срещи и Ерик Иванов – за една. Очаква се убедителна победа за домакините.
На стадион „Осогово” в Кюстендил едноименният тим ще приеме „Перун” (Кресна). Отборът на домакините е без наказани и контузени и ще гонят победа, за да съхранят надеждите си за атакуване на първото място в края на първенството. Старши треньорът на „Перун” Благовест Ангелов няма да може да разчита на наказаните за по един мач Красимир Ангелов и Борислав Бориславов.

„Левски” (Чепинци) ще  домакинства на „Рилски спортист” (Самоков) без наказаните Борислав Драгиев и Денис Николов. Независимо от това президентът на клуба Георги Милков заяви, че ще търсят победа и утвърждаване над опасната зона. Отборът на гостите заема 11-о място с 32 точки и мачът за тях ще бъде за престиж и придвижване по-нагоре в таблицата за класиране.

Отборът на „Гранит” (Владая) ще домакинства на един от силните отбори в групата – този на „Чавдар” (Етрополе). В този мач треньорът на „Гранит” няма да може да разчита на наказания Костадин Кафтанов за една среща. Независимо от това, че са далеч над опасната зона, те ще търсят победа срещу авторитетния отбор на „Чавдар” (Етрополе). Възпитаниците на Красимир Стоев допуснаха загуба в изминалия кръг в Етрополе от „Банско” и при това положение отстъпиха петото си място на „Балкан” (Ботевград), изоставайки от тях с една точка. „Във всеки мач излизаме за победа, надявам се да я постигнем като гости във Владая”, сподели Красимир Стоев.

На стадион „Свети Петър” в Банско едноименният тим ще посрещне „Пирин” (Гоце Делчев). Това съседско дерби е от съществено значение за отбора на „козлите”, които след победата си като гости в изминалия кръг, побеждавайки „Чавдар” с 2:0 в Етрополе, са над опасната зона и ако искат да останат извън нея, трябва да покажат смислена, разнообразна и резултатна игра и да спечелят трите точки. За отбора на гостите мачът е за престиж.

 

Ташко СУЛЬОТОВ