• Очакванията за Боровец и Пампорово също са неблагоприятни

  • Вицепремиерът предложи на бизнеса в Банско идеята за „карантинни хотели“

Нямаме големи очаквания, но туристически сезон ще има, обяви в Банско вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. Тя пристигна в най-големия български зимен курорт, за да се срещне с местната власт, концесионера на ски зоната и представителите на туристическия бранш. Трудните условия заради пандемията поставят под изпитание цялата икономика, но пряко и най-силно потърпевш е туристическият бранш. Марияна Николова прогнозира 70% спад в туризма и че реализация около 30% може да се счита за успех за сезон 20/21. На база наличните данни в община Банско за зимен сезон 2020/2021 г. се очаква спад около 60% в общата посещаемост. Анализите показват, че намалението на пътуванията на българи ще е около 40 на сто, а при пътуванията на чужденци то ще е около 80%. Очакванията за Боровец и Пампорово също са неблагоприятни.

Туристите от чужбина, които ще идват тази зима в Банско и другите зимни курорти, ще стигат до тук с автомобили, чартъри не се предвиждат. Таргетите са туристите от Румъния, Турция, Гърция, Северна Македония и Сърбия. Николова уточни, че заради това отново погледите ни са насочени към българския турист. Тя припомни, че сънародниците ни са гласували доверие през изминалото лято, като доказателство за това е и статистиката, според която над 2,7 млн. са реализираните туристически пътувания у нас от българи. „Вярвам, че със сънародниците ни ще изберем зимните ни курорти за предстоящите празници”, допълни тя. Българите ще бъдат насърчени с препоръки за здравословен живот сред природата и подпомогнати финансово с ваучери за почивка и евентуално разширяване на мярката 80/20.

Мерките, които се изпълняват от Министерството на икономиката към бизнеса, са около 2 млрд. лева, съобщи министър Николова. Министерството на туризма лансира идеята 2021-ва да бъде годината на специализирани видове туризъм. „Целта на годишната ни програма е да позиционираме България като спокойна и сигурна дестинация, която предлага разнообразни възможности през четирите сезона. Акцентът ще е върху услугите в близост до природата и здравословния начин на живот“, пояснява министърът на туризма. Потенциалът на Банско и другите курорти трябва да бъде рекламиран като дестинации за целогодишен туризъм и да бъдат използвани през всички сезони за рехабилитация, конгресен туризъм, тийм-билдинги и т.н., допълва тя. Ваучерната система, която се очаква да бъде одобрена, ще бъде директната помощ за туризма, а чрез кредитиране на хотелиерите и удължаване на мораториума по плащанията ще бъде подпомогнат браншът.

„Грешката на един ще бъде петно върху целия сектор, не бива да допускаме компромис в противоепидемичните мерки. Очаквам, че вече сте запознати и спазвате мерките, тъй като контролът ще е безпощаден. Не бива да допускаме заразявания в курортите и трябва да поддържаме имиджа на страната като сигурна и безопасна дестинация”, каза Николова и уточни, че проверките вече са започнали.

„Надявам се представителите на бизнеса в Банско също да подкрепят инициативата за обособяване на „карантинни хотели“, коментира министърът. И поясни отново, че идеята е не да се правят полеви болници, а да се осигури място за отделяне на контактни лица или такива, които са под карантина. Тя открои отново важното място във всеки хотел да бъде отделено място за гости, които проявят симптоми, както и да се наблюдава и да не се допуска струпване, където най-често се стига до заразяване.

Представителите на бизнеса коментираха, че Банско е отличник по дисциплина. Според тях местният бизнес може би е най-подготвен, защото в края на миналия сезон вече беше премината епидемична ситуация. Браншът подкрепя политиката на Министерството на туризма за безопасност.

Операторът на ски зоната информира, че се подготвя сезонът да е от 4 декември до 11 април. В момента се прави необходимата подготовка, като очакванията са за спокоен сезон. Обезпечени са с необходимите специалисти и добра техника. Ще бъдат въведени и спазвани разписаните указания на Министерството на туризма.