Мария Габриел ще е българският еврокомисар по дигитализация?

Ресорът на новия български еврокомисар вероятно ще бъде “Дигитализация“, а името му ще бъде обявено в сряда.

За момента най-спряганото име за еврокомисар е на евродепутатката Мария Габриел (ГЕРБ/EНП). Предложението трябва да бъде гласувано на първото заседание на новия кабинет утре. Това обеща лично премиерът Бойко Борисов на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Следващият български еврокомисар трябва да бъде жена, такива са очакванията в Европейската комисия и в Европейския парламент. Добре е да е евродепутат. Това обяви пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев. Според него това ще покаже, че предлагаме човек с опит в европейските институции.

Утре ще знаем името на българския еврокомисар, каза министърът за българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година Лиляна Павлова.

Вицепремиерът по правосъдна реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева посочи преди два дни, че българската кандидатура за еврокомисар е достойна и е една от най-силните, която може да предложи България. Тя отбеляза, че една от вероятностите е ресорът на новия български еврокомисар да бъде „Дигитализация“. По повод председателството Лиляна Павлова коментира днес, че „правителството осъзнава важността на Председателството и това да направим добра подготовка“.

„За нас е важно срещите да бъдат подготвени като осигурим сигурност и комфорт“, посочи министърът и уточни, че в България ще бъдат проведени над 300 срещи, на различно ниво. За мен ще е важно да покажем всичко това, с което България не е известна“, заяви Лиляна Павлова.

Сигурността в Европа е въпрос на дневен ред, в наши ръце е да отстоим България като външна граница на ЕС, коментира още Лиляна Павлова в Дома на Европа, предаде „Фокус“.

„България винаги е била част от Европа, не само географски, но културно и исторически“, заяви тя и уточни, че в наши ръце е това да изберем какво бъдеще искаме за Европа.

„10-те години на членство в ЕС ни дадоха много, промениха ни много. България е различна, имаме възможност да пътуваме и да работим свободно“, допълни Павлова.

„Трябва ни единна политика, единство в решенията, от гледна точка на миграционния натиск, на ситуацията в Македония, предвид вълните, които се задават пред нас“, посочи министърът.

„Разединението в Европа е факт, след решението на Великобритания за излизане от ЕС има вълна на национализъм“, обясни Лиляна Павлова.

„Оптимист съм и след избора на Франция на президента Макрон като стъпка в посока на това да преодолеем евроскептицизма, както и крайния национализъм“, каза още тя.

„Като най-бедната страна в Европа, да покажем неразкритото, непознатото, това с което можем да се гордеем“, допълни тя.

Според нея усещането в Европа е, че България е малка страна и от нея нищо не зависи.

„Ние сме пълноправен член и трябва да докажем, че не сме тази малка държава, от която нищо не зависи, освен това не сме малки“, посочи Лиляна Павлова.