Мария Караколева стана „Мис Пролет читалище 2023” в Дупница

10 момичета се бориха за титлата, 4-годишната Кати Мухчинова получи торта за смелостта да участва

Конкурс „Мис Пролет читалище 2023” на читалищата от общината се проведе в Дупница за поредна година. В надпреварата участваха 10 кандидатки, които преминаха през няколко етапа на конкурса.

В първия етап „Етикет” всяко от момичетата трябваше да отговори на въпрос, свързан с етикета на поведение. Във втория етап „Аз знам” претендентките трябваше да докажат своите познания в кулинарията – със завързани очи рапознаваха какъв продукт се крие в отделни чинии (леща, боб, ориз, лук, чушка, морков, домат). В третия заключителен етап участничките показаха умението да се справят с танците (народни, модерни). Майсторството на кандидатките бе оценявано от независимо, неподкупно и справедливо жури, съставено от представител на всяко едно читалище.

След задълбочено обсъждане журито реши, че титлата, короната и лентата на “Мис Пролет читалище 2023” получава Мария Караколева, а за смелостта да се яви на конкурса, като утешителна награда – торта получи най-малката участничка Кати Мухчинова.  И двете момичета са от село Бисрица. Мария е на 12 г., ученичка в шести клас в СЕУ „Св. Паисий Хилендарски” в Дупница. Кати е 4-годишна, възпитаничка на детската градина в Бистрица. И двете момичета са прекрасни – талантливи, умеят да рецитират и танцуват, коментираха читалищни дейци. Празникът бе в местен ресторант, където представителите на читалищата с дружно веселие посрещнаха  пролетта.