Мая Манолова в Кюстендил: Дърва няма, а цената на кубик стига 190 лв.

Снимка: БНР

В спешен порядък да бъдат обявени търгове за добив на дървесина, с условие – над 70 % за населението

Проверка относно сигнали за предстоящ недостиг и ново драстично повишаване цената на дървата за огрев за предстоящия отоплителен сезон, направиха днес в Кюстендил Мая Манолова и представители на Изправи се България.
Равносметката е, че дърва няма, повечето складове са затворени, а тези, които работят, записват за края на септември с уговорката, че не гарантират доставка и цена, каза по-късно на пресконференция Манолова.
Тя посочи, че в момента цената на кубик е около 190 лв.
“Реално няма дърва за огрев, които да се предлагат в складовете и да са добити за населението, защото големите ползватели на дърва са вдигнали изкупните цени и реално фирмите, които добиват, нямат интерес да ги карат за населението”, посочи Манолова. Тя допълни, че за Южна България става въпрос за предприятието за когенерация в град Стамболийски.

“Там един кубик се плаща срещу 208,80 лв., което е много повече, от това, което търговците могат да получат от населението. 210 лв. за кубик дърва е абсурдно, с оглед на доходите на българските граждани”, каза Манолова. Тя допълни, че с оглед поскъпването на природния газ, е ясно, че хората започват да търсят алтернативни начини да се отопляват, което обуславя и огромното търсене на дървесина.
“Обръщаме към служебното правителство – има огромен проблем. Голяма част от българите ще се топлят тази зима на дърва, но дърва няма, а цените са безумно високи. Трябва да бъдат предприети незабавни мерки. Обръщаме се към министъра на земеделието, който е принципал и на горските стопанства. В спешен порядък трябва да бъдат обявени търгове за добив на дървесина, като тези търгове са със условие – 70 процента за населението, или дори 100 процента, така че хората да получат дървесина. Вече сключените договори, заради форсмажорната ситуация, също трябва да бъдат променени.

Министърът на земеделието трябва да предприеме незабавни действия – срещи, контакти, ако трябва и натиск върху големите ползватели на дървесина. Нека тези производители проявят социална отговорност и да редуцират производството си, което работи с основна суровина дървесина, поне, докато населението се снабди с дърва за огрев за предстоящата зима”, каза Манолова. Тя посочи, че това е ангажимент на служебното правителство, защото ситуацията през октомври и ноември ще ескалира.
“Не апелираме за спиране на износа, защото дървесина в момента не се изнася, и ако има такава – тя е в минимални количества. Ако мерките, които предлагаме, не доведат до падане на цената, тогава правителството трябва да сложи таван, като над него държавата компенсира тези, които добиват и продават дървесина. Този таван трябва да бъде на поносими нива в рамките на 100-120 лв., не повече”, каза още Манолова.
Тя посочи, че в момента има неотложни проблеми, които тревожат хората, а освен дървата за огрев, те се вълнуват от цените на природния газ, бензина и дизела.