Monday, July 22, 2024
HomeРегионМега комплексът „Преображение“ иска минерална вода за уелнес и СПА в Сапарева...

Мега комплексът „Преображение“ иска минерална вода за уелнес и СПА в Сапарева баня

Местният парламент обсъжда предложение „Аква Трийтмънт“ АД да получава до 86,4 куб. м за денонощие

„Аква Трийтмънт“ АД иска минерална вода за бъдещия Център за рехабилитация „Преображение” в Сапарева баня, става ясно от докладна записка на кмета Калин Гелев до Общинския съвет (ОбС). В общинската администрация е постъпило заявление от дружеството, с което иска разрешително за водовземане на до 86,4 куб. м за денонощие (до 1,00  л/сек.)  или до 31 536,00 куб. м за година за комплекса. Исканото разрешително е за срок от 5 години.

Минералната вода е необходима за лечебен басейн с хидромасажни струи /джакузи/ с кубатура 25 куб.м в спа зоната на хотела, минерален басейн с обем 90 куб.м, лечебен басейн във ВИП вила с обем 40 куб.м, 6 лечебни вани към спа комплекса на хотелската част, всяка с обем 1 куб.м,  5 хидромасажни тангенторни вани към центъра за рехабилитация. и душове рехабилитационния център, представляващи част от Центъра за рехабилитация „Преображение”. Центърът включва подобектите: „Хотел категория 4 звезди“, „Вили“, „Лечебно – диагностичен център“,  „Балнеологичен център“ , „Котелно и стопанска сграда“.

Както писахме, миналата година световната хотелиерска група Accor обяви планове да открие нов премиум термален комплекс със СПА и здравен център в Сапарева баня, който да се управлява от българската компания за инвестиции в недвижими имоти „Аква Трийтмънт“. Припомняме, че община Сапарева баня участва в проекта с имота от 31 дка в местността Света Богородица. Комплексът ще бъде на мястото на мега центъра, чието строителство започна през 2013 г., но скоро след това спря. Намеренията са  обeĸтът да заработи пpeз нoeмвpи 2024 гoдинa. Koмплeĸcът щe paзпoлaгa cъc 171 пъpвoĸлacни cтaи и aпapтaмeнти, VІР вилa c пeт cпaлни, инфинити бaceйн и джaĸyзи. Проектът включва и цeнтъp зa гeнeтичнa диaгнocтиĸa, ĸoйтo щe бъдe cъчeтaн c цeнтъp зa peлaĸc и бaлнeoлoгия. Ще има pecтopaнти, oтĸpитa тepaca, лayндж и лoби бap, yиcĸи бap, зaлa зa игpи, eĸcĸлyзивeн ĸлyб, швeйцapcĸи гypмe ĸът, бap ĸpaй бaceйнa cъc зaĸpити мecтa. Предвидена е и зoнa зa cъбития и ĸoнфepeнции и др.

Припомняме още, че миналата година поисканият дебит от „Аква Трийтмънт“ дебит бе 0,70 л/сек. целогодишно (средно 60,32 куб. за денонощие или 22 017,04 куб. м годишно).

Общинските съветници ще гласуват по предложението за издаване на разрешителното на заседанието си на 30 март (четвъртък).

 

 

 

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. Защо трябва водата която е природна даденост да се използва от няколко човека в някакви си Вип вили Вип апартаменти и още стотина богаташчета. Тази вода трябва да е общодостъпна до всеки който иска да я ползва. Пълно е с хотели, направете големи басейни на ниски цени за да може да се ползва от много хора. Не може от природата да забогатява двама човека. Дано не го одобрят

Comments are closed.

Most Popular