• Ние повярвахме на мъжката му дума, каза тя

Правителството потвърди ангажимента си за увеличаване на възнагражденията на медицинските специалисти, но това ще става постепенно.

Това стана ясно снощи след продължили повече от 2 часа преговори в Министерския съвет, в които взеха участие протестиращите медицински сестри, премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, вътрешният министър Младен Маринов, социалният министър Деница Сачева.

Здравният министър Ананиев е гарантирал, че с подписването на Националния рамков договор следващата седмица ще бъде гарантиран минимумът от 950 лв. възнаграждение за сестрите.

“Г-н Борисов обеща да бъде гарант за всичко обещано”. Това каза пред БНР Елена Тонева – медицинска сестра в реанимацията на голяма столична болница.

Според нея идеята да се въведе задължителен Колективен трудов договор не е харесала на министър Ананиев:

“Той е финансист и може би е наясно. … Той каза, че с подписването на задължителен КТД някои болници ще стигнат до фалит”, обясни тя в предаването “Преди всички” по “Хоризонт”. По думите й така може да се филтрират здравните заведения – коя болница е ефективна и коя – не.

“Всички сме наясно, че трябва да се изгради нова мрежа в здравеопазването, за да може неефективните болници – общински и държавни, излизането на много частни болници – да се преструктурира. В името на пациента, защото в момента става източване на НЗОК. Затова ние продължаваме да настояваме за въвеждането на електронна здравна карта – когато един пациент има свое лично електронно здравно досие, той ще знае от какво е опериран, от какво боледува. Няма някой да му вземе личната карта и да злоупотребява с данните му, за да се надписват пътеки и да се пишат фалшиви диагнози, за да се източва Здравната каса”, коментира Елена Тонева.

По думите на медицинската сестра може да има нови протести, ако срещите са само формални и проблемите на медицинските специалисти се неглижират.

“За нас снощната среща не беше формална. Ние повярвахме на г-н Борисов, на мъжката му дума. Не искаме оставката на министър Кирил Ананиев, даваме му нов шанс да работим заедно”, уточни тя.

Д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването, също коментира пред БНР проблемите на медицинските специалисти и обещанията на управляващите да ги разрешат:

“Разчетох още няколко искания в това, което се е говорило вчера. Лечебните заведения да станат бюджетни организации, което беше отхвърлено учтиво. Другото желание – правителството да определя заплатите на всички в здравната сфера – чрез КТД – то също беше отхвърлено. Третото искане беше да се увеличат възнагражденията им, на което получиха отговор, че вероятно с новия Национален рамков договор те ще се увеличат, а Борисов им обеща, че в следващия мандат ще ги увеличи пак. Това видях, нямаше конкретни ангажименти”, коментира той.