Международен джаз фестивал “Д-р Емил Илиев” с шест новини

“Организирането на джаз фестивала от д-р Емил Илиев бе типичен пример за спомоществователство в културната среда – един човек, следвал вътрешните си потребности и ценности, създал международен форум. Такъв тип жестове – изцяло на добра воля и без комерсиална цел – трябва да бъдат подпомагани по всякакъв начин.”Това обяви доц. Георги Лозанов – домакин на пресконференцията в БТА, на която бе обявена тазгодишната програма на Международния джаз фестивал “Д-р Емил Илиев”.

Кметът на община Самоков Владимир Георгиев заяви, че ръководството на общината е длъжно да подкрепя подобни събития, като фестивалът е напълно безплатен и той е важно място за обмяна на идеи.

Основният двигател на събитието – съпругата на покойния д-р Емил Илиев – д-р Татяна Илиева обясни защо е избрала община Самоков и курортния комплекс “Боровец” за провеждането на джаз вечерите. Музиканти от чужбина й признали в благодарствени писма след първото издание на фестивала след кончината на съпруга й, че неговото разположение е изключително удобно – намира се само на 50 км от софийската аерогара. Освен това Самоков е град на възрожденци – град с утвърдени културни традиции и забележителности, град с прекрасна инфраструктура – с благоприятни условия за отдих и туризъм, подчерта д-р Илиева.Не на последно място гражданите на Самоков имат специално отношение към джаза и това проличало в начина им, по който се отнесли към паметната вечер, в която на миналогодишното издание на фестивала – през 2022 г. – те почели паметта на съгражданина си – пианистът и композиторът Румен Тосков – Рупето.

Д-р Татяна Илиева обяви шестте големи новини за тазгодишното издание на Международния джаз фестивал “Д-р Емил Илиев”.

Първа новина – тази година той ще продължи шест дни: от 4 август (петък) до 9 август (сряда).

Втора новина – всяка фестивална вечер ще е с по три, а не както досега с две концертни изпълнения.

Трета новина – ще има две двойки водещи – освен режисьора Борис Панкин и радиожурналиста Николай Захариев, за настроението на гостите ще се погрижат дъщерята на д-р Емил Илиев и д-р Татяна Илиева – Лилия Илиева, както и многообещаващият пианист, десетокласникът от Американския колеж Светлозар Димитров.

Четвърта новина – в един от дните на фестивала ще има специална рок програма. Ще свирят рок квартетът “Калибърти” и “Дърти пърчис”. Идеята е на радиожурналиста Николай Захариев, който сравнява Международния джаз фестивал “Д-р Емил Илиев” с фестивала в Монтрьо и смята, че за още по-голяма прилика концертното събитие трябва да се разшири в посока всички стилове и жанрове.

Пета новина – на 5 август, събота, от 11.30 часа, в Художествената галерия в Самоков всички желаещи ще могат да се срещнат с носителя на “Букър” – писателят Георги Господинов.

Шеста новина – фестивалът вече си има химн. Той е създаден от композитора Ангел Котев.