Проблемът възникнал покрай строежа на бетонна стена между два имота

Междусъседски спор доведе до активиране на свлачище между къщи в Якоруда. Земните основи поддали, след като един от съседите решил да копае с багер в двора си.

Сега застрашени от рухване са няколко постройки – предимно селскостопански, а хората, чиято собственост са те, се страхуват и за собственото си здраве.

Проблемът за семейство Еврови от Якоруда възникнал, когато съседът им решил да строи бетонна стена между двата имота. Той започнал да копае с багер, но тогава земната маса внезапно се свлякла. Свлачището продължило да е активно, докато накрая основите на няколко постройки се оказали опасно подкопани.

„Опитах се с добро да им кажа да не копаят, защото ще падне всичко. Започнаха да ми викат”, сподели пред NOVA Хюсеин Сирачки.

Хората опитали да се разберат със съседа си и го помолили да спре с изкопните дейности. Той не ги чул и не след дълго багерът причинил щети. Все по-често започнали да падат земни маси, докато накрая постройките и сградите се оказали с напълно компрометирани основи.

Собственикът на имота обясни, че е започнал да копае с багера, защото ската се свличал още преди това и той просто искал да изгради подпорна стена. След това обаче дошло недоволството на семейство Еврови и сега дейностите са стопирани. За да се продължат, е необходимо съгласието на всички съседи. Докато то не бъде постигнало, строежът се води незаконен.

От Община Якоруда обясниха, че са проверили случая и са установили, че построяването на новата стена действително е незаконно строителство. Нещо повече – необходимо незаконно строителство, защото ако не се завърши е напълно възможно още тази зима няколко къщи да рухнат.