• Председателят на ОбС Костадин Костадинов: Прокуристката Жайгарова е категорична, че напуска

Общината ще обяви конкурс за управител на МБАЛ „Св. Иван Рилски” в Дупница, разбрахме от председателя на местния парламент Костадин Костадинов. Решение за стартиране на процедурата се очаква да бъде взето на насроченото за 25 септември първо за сезона заседание на Общинския съвет или на сесията през октомври. Предстоят консултации по подготовката на конкурса. Общинската болница отново остава без управител, след като на проведената среща с групите в местния парламент прокуристката Мария Жайгарова категорично е потвърдила решението си за подаване на оставка. Същевременно Жайгарова е поела ангажимент да продължи да ръководи лечебното заведение до назначението на нов управител, както и да консултира спечелилия конкурса. „На срещата, която проведохме, Мария Жайгарова недвусмислено и безапелационно потвърди, че основно по лични причини не желае повече да изпълнява длъжността прокурист на болницата и помоли в обозримо бъдеще да бъде освободена.

Мария Жайгарова

Съвсем добронамерено помоли да пристъпим към избор на нов управител и изрази готовност до назначението на такъв да продължи да управлява болницата, както и да консултира новоназначения управител. Като председател на Общинския съвет няма какво друго да направя, освен да започна консултации за провеждането на конкурс. Проблемът ще бъде разгледан и на председателския съвет, който ще бъде следващата седмица”, каза Костадинов. Председателят благодари на Мария Жайгарова за постиженията в общинската болница, която за две години и половина успя да стабилизира. „Моето мнение, мнението на нашата група от СДС, на управляващите от ГЕРБ, както и на опозицията от БСП, е местните лекари да излъчат специалист, който да бъде управител. Ако това не се случи, ще търсим от друго място. Очаквам зацикляне и труден избор на управител, както беше преди време. Трябва да се има предвид обаче, че болницата е стабилна в известна степен. Поставена е на коловоза на добрите резултати, не е в онази ситуация на задължения, няма запори и от тази гледна точка се надявам на по-голям интерес към управителския пост. Освен това предстои и преразглеждане на заплатата на управителя, която трябва и ще бъде увеличена. В момента брутната заплата на прокуристката е 1400 лева. Тя няма право на никакви други начисления като средства за стаж и др. С удръжките реалната й заплата е под 1000 лева, а носи отговорност за всичко, разпорежда се с милиони левове. Това е много по-малко от заплатите на лекарите в болницата”, допълни ОбС шефът. По непотвърдена информация месечните възнаграждения на медици в общинската болница стигат над 3000 лева. Председателят на ОбС за пореден път посочи, че освен професионалист, новият управител трябва да бъде почтен човек. Стана ясно още, че във връзка с управлението на здравното заведение следващата седмица общинското ръководство ще проведе среща със завеждащите отделения.

 

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

 

1 коментар

  1. Немате ядове. От понеделник започвам. Цел живот търся работа като шеф на нещо. Само три медицински думи не са ми ясни и има ли проблем, ако ги объркам – имунизация, ампутация и кастрация

Comments are closed.