Емил Димитров

Анелия Дренска е в отпуск по болест, категорични са от инспекцията

 

РИОСВ – Перник има опасност да остане без директор. Това стана ясно след изказване на министъра на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро по време на Общото събрание на Националното сдружение на общините в София, цитиран от национални медии. Димитров казва, че четирима директори на РИОСВ са си подали оставките заради неуредици в сектора и занемарени от години проблеми, като шефката на РИОСВ – Перник също искала да подаде оставка, всеки ден я викали в Бобов дол, стана ясно от думите на министъра.

Подала ли е оставка директорката на РИОСВ-Перник Анелия Дренска, попитахме пиара на ведомството в миньорския град и пресцентъра на екоминистерството в София.

„От медиите разбрах за изказването на г-н Димитров и не мога да кажа дали има подадена оставка. Г-жа Дренска преди няколко дни се опитваше да се излекува от вирус и от този понеделник е в отпуск по болест. Ще бъде в болничен и следващата седмица”, съобщи служителка от инспекцията в Перник, която настоя за анонимност.

„Аз също не мога да потвърдя или отрека новината, тъй като чух от медиите. Те цитират министъра. Споменават, че той е казал, че Анелия Дренска искала да подаде оставка, защото всеки ден я викали в Бобов дол. Не съм присъствала на срещата и не знам какво е казал министър Димитров, а с друга информация не разполагам. Изпратете ми писмено въпроса и в следващите дни ще Ви отговорим”, обясни служителка от пресцентъра на МОСВ. И от двете ведомства отказаха да предоставят мобилния телефон на шефката на службата.

Според думите на министър Димитров, цитирани в медиите, оставки са подали директорите на РИОСВ в Пловдив, Перник и две морски общини, като последните не пожелал да назове.

“От 16 човека – 4 вече са си подали оставките,… не искат заради чужди грехове да плащат сметката”, заявява Ревизоро.

От обясненията му за директора на РИОСВ – Пловдив стана ясно, че вчера го е освободил. Той бил от 3 седмици на поста, а вече носел вина за нерешени проблеми.

“Днес освободих директора на РИОСВ – Пловдив, защото има в Садово едно сметище един човек на 4 пласта е загробвал всички отпадъци до реката, издавал е фактури за тези отпадъци, то е било регионално депо, но него не могат да го намерят. Защо този директор, който е от три седмици, да носи отговорност? Аз го понижих от зам. изпълнителен директор на Национална дирекция, сега си го прибрах отново в София”, обясни екоминистърът.

Той разполагал с 28 писма от директори и служители на РИОСВ и басейнови дирекции в страната, които искат спешна среща с него в петък, на която да поставят проблемите си.

“28 писма с идентичен текст. Говорим за водохващанията в момента в цялата страната. Има много ВиК, които нямат разрешение за водоползване, ние трябва да спрем на няколко града водата. Чакам ги с картите да кажат какво ще се случи. Или ние трябва плавно да ги накараме с техните ВиК да предприемат 20-30 г. непредприети стъпки за узаконяване на водохващания и санитарно-охранителни зони, или да спрат да ползват вода.”

В писмата става въпрос и за незаконни сондажи, включително към болници, училища, малки населени места. “Аз нямам механизъм, в който да им кажа – “не ги затваряйте”, казва Емил Димитров.

 

По думите на министъра не може “някой някъде си да не е разрешил всичките си проблеми” и сега изведнъж да не се дава вода на хората”.

В тази връзка Димитров иска от всички общини и кметове, членове на НСОРБ, да си оправят сондажите.

Той очаквал, че на срещата в петък ще му кажат, че ако трябва да се решат проблемите във ВиК сектора, половин България трябва да спре да пие вода.

“Ако не изпълнят закона, трябва да ходят в затвора, поголовно си дават оставките. Те пишат писма, видяха министъра си задържан”, коментира още Емил Димитров.

Емил Димитров отново анализира ВиК сектора. “Има много добри, има и много зле. Най-печелившите са най-губещи, това ми е най-голямата грижа, моят предшественик е в затвора заради един язовир. Всеки ден гледам водата, да не изпусна нещо. Не може един язовир да се източи за нула време, като пример Дяково, Сливен. Всички държавни ВЕЦ-ове са спрени, много от частните са спрени”, казва министърът по темата.