Министър Радев за протеста в МВР: Не искам условия, а аргументи

 

Валентин Радев разкритикува синдикатите, че говорят пред медиите

Не искам условия, а истината с аргументи, заяви вътрешният министър Валентин Радев по повод предстоящия полицейски протест за по-високи заплати. След Националното съвещание на ръководството на МВР, на което беше обсъдено недоволството, Радев отхвърли твърденията, че е прекратил диалога със синдикатите.

“Няма такова нещо. Не искам да си говорим през медиите – има Съвет за социално партньорство, да говорят там. Не разбирам защо говорят пред медиите, дават интервюта – гледам ги и аз по телевизията като вас. Готов съм по всяко време да се срещнем, въпреки че аз се срещам постоянно с тях чрез моя зам.-министър – г-н Балабанов, той е председател на Съвета, постоянно ми докладва и вземаме решения”, каза още министърът. По думите му обаче, ако не се разберат със синдикатите, те ще искат да се срещат с финансовия министър, може би и с премиера, а не се правело така. Според него държавата се управлява по правила.

“Аз съм министър на цялото министерство. Нито на тези 8000 ли са синдикати и членове, много ги уважавам всички, нито на другите 7000. Аз отговарям за цялото министерство – най-големият синдикат съм аз. Отговарям за останалата половина, които не са синдикалисти – 26 000. Как си представяте, че аз ще отида да говоря с тях и те ще ми поставят условия. Аз не искам условия – искам истина, аргументи от тях и ги помолих за това на първата ни среща. Вместо да ми дадат аргументи, тръгнаха да говорят по телевизията”, подчерта Радев. Той заяви още, че ще работи за увеличение на заплатите на служителите в МВР, но според него това няма как да стане по-рано от приемането на новия държавен бюджет. Държавата освен полицаи има и учители, и други групи, категоричен бе министърът.

На въпрос дали със съкращаване на хора може да се увеличат заплатите, Радев отговори: „Да го предложат синдикатите. Те не искат, те са добри с всички“.

Попитан дали има нужда от съкращения в администрацията в МВР, той отговори, че това трябва да се огледа от външни хора. Радев поясни, че ще даде това на учени, които да направят този анализ с обществена поръчка. По думите му така ще се разбере къде има дублиране и какво трябва да се промени в системата.

Главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов подкрепи идеята външен одит да покаже къде са проблемите в администрацията на МВР и как да се решат те.

Въпреки обещанието, протестът, насрочен от синдикатите за 5 юли, не се отменя.