Wednesday, July 17, 2024
HomeНовиниСвятМиньори обявиха гладна стачка в Босна и Херцеговина

Миньори обявиха гладна стачка в Босна и Херцеговина

Миньори от мината за кафяви въглища (МКВ) в босненския град Зеница обявиха гладна стачка, след като три дни протестираха без резултат срещу закъснението на заплатите и добавките за топла храна, съобщи босненската национална телевизия БХРТ. Това потвърди за телевизията Елведин Авдич, председател на Синдиката на работниците в МКВ Зеница.

„Една група ще бъде пред мината, някои от нас ще отидем пред общината. Ще дойде подкрепа от колегите от останалите шест мини, по един автобус. Ще бъдем тук, докато не се разреши ситуацията“, заяви Авдич и призова общината на град Зеница и компанията „Електропривреда БиХ“ да кажат дали имат нужда от миньорите в Зеница.

Миньорите от МКВ Зеница все още не са получили заплатите си за месец февруари. В петък те прекъснаха работа и в двете шахти.

Общината на град Зеница блокира сметката на мината още в края на миналата седмица, заради дълг към града, който се отнася до забавяне на лихва за вече изплатена главница по задължение за общинска земя.

Това е причината и миньорите все още да не са получили заплатите си за месец февруари, както и добавки за топла храна за месец януари, въпреки че обичайната практика е изплащанията да се правят до петнадесето число на месеца./БНР

RELATED ARTICLES

Most Popular